Солхуса, Дания

Солхуса (Слънчевата къща) бе замислена с цел да постави нови стандарти за бъдещите устойчиви детски заведения. Идеята бе да се предостави възможност на децата да живеят и учат при взаимодействие с природата в обстановка, която въздейства положително върху околната среда и нейните обитатели.

Щастливото детство е предпоставка за един пълноценен живот. Затова и архитектурата на помещенията, и хората, които се грижат за малчуганите, трябва да гарантират възможно най-благоприятна и здравословна среда. Центърът за грижа на децата Солхуса в Хоерсхолм, Дания, има точно такава цел.

Проектиран да приюти около 100 деца и 30 души персонал, Солхуса (Слънчевата къща) се простира на 1300 кв.м. застроена площ, плюс обширно дворно пространство. Тук човек, преминавайки през отделните кътове, неусетно се озовава на открито и закрито.

Залите за упражнения и помещенията за хранене са разположени в средата на сградата, с цел по-лесен достъп до тях.

Работата с малки деца е отговорна и напрегната. В Солхуса персоналът може да се фокусира върху дейностите, свързани с грижите за децата, а през това време технологиите управляват интериорната среда, за да създадат оптимални работни условия. Умното управление на прозорците и щорите позволява притокът на светлина и свеж въздух да се адаптират непрекъснато спрямо външните условия и нуждите на хората в сградата.

Метеорологичната станция на покрива и сензорите за температура и CO2, разположени във всяка стая, се грижат за поддържането на отлични условия, като предпазват от прекомерно загряване, сигнализират за нуждата от вентилация на помещенията и управление на светлините спрямо заложените изисквания и времето навън. Те спомагат и за пестенето на енергия. Когато по-голяма група деца са събрани на едно място, в стаята може да стане доста шумно. Солхуса предлага отлични решения за тези ситуации. Специалният дизайн на центъра, включително обемът на стаите и прилагането на звукоизолиращи материали, осигуряват подходяща акустична среда.

Всички материали, използвани за строежа на Солхуса, са изцяло устойчиви – от производството и монтажа, до последващата употреба, поддръжка и депониране. Материалите, също така, имат минимален ефект върху средата вътре в къщата.

Така например, фасадата е облицована с дърво, обработено срещу атмосферните влияния, без да са употребявани тежки метали и разтворители. Покривният слой между слънчевите колектори и соларните панели е изграден от органични материали, които абсорбират дъждовната вода. Рециклируеми материали са ползвани навсякъде, където е било възможно, като много от тях – покрития и бои например – са сертифицирани според Норвежките и Датските екологични стандарти.

Солхуса е просторна и три пъти и половина по-светла, отколкото изискват настоящите строителни стандарти. Благодарение на пасивното събиране на вода, слънчевите колектори, соларните панели и геотермални помпи, тя е въглеродно неутрална и самодостатъчна от енергийна гледна точка.