Стефан е успял да осъществи една от мечтите си. Построил е къща за своето семейство, в която се чувства независим, спокоен и свободен. Неговият дом се намира в имот, наследен от дядо му във вилната зона на гр. Банкя. Обграден е от природа, от която той и семейството му черпят енергия и здраве, а когато са си вкъщи, имат много настроение и уют.

строеж на къша

Собствениците на този имот обожават квартала, в който е разположен, и винаги са знаели, че искат да живеят в него. Когато за пръв път влезли в апартамента, той бил необитаем, Без електричество и канализация, но те видели потенциал в пространството и възможност да отразят собствения си стил в имота. В жилището имало големи пространства, които били като бяло платно за архитекта, за да създаде кътове за всеки член от семейството.

Отпочнали реконструкцията на къщата, с премахването на таванът във всекидневната, за да се разкрие пълната височина на стаята. Някои от оригиналните греди били оставени, за да подсказват за историята на сградата. Белият цвят на стените акцентира върху картините и декоративните елементи като цветната библиотека, която се простира между двете стени на стаята. Били поставени допълнителни покривни прозорци, което позволява на светлината да достигне дълбоко в помещението, създавайки по-приветлива атмосфера, несравнима с мрачното настроение, което оставило у тях при първото им посещение.

Спираловидното стълбище към втория етаж е проектирано специално и има вградени чекмеджета в стъпалата. По стълбите се стига до мецанин офиса, уединен, но все пак свързан с основното помещение.

През офиса се стига до таванската музикална стая. Тъй като всеки от семейството свири на музикален инструмент, решили да си отделят специално пространство за тази цел. Стаята е шумоизолирана и могат да свирят, когато решат, без да притесняват съседите. За да може стаята да продължи да се използва и като склад, под стрехите са вградени шкафове. Светлината влиза през два покривни прозореца, които осигуряват гледка към градския пейзаж.

Ремонта на покрива и преустройството на тавана добавило 45 кв. М. Жилищна площ

 

.

Стръмната покривна конструкция под формата на двускатен покрив заема близо 2/3 от къщата и покривните прозорци монтирани на него, не са случайно подбрани. Наклонът помага водата от дъжда и снега да се оттича лесно и поддържа вътрешността на постройката суха, а 5-те покривни прозореца позволяват на слънцето да влиза по-лесно и по-навътре в помещенията и така подпокривното пространство става обитаемо и се използва максимално ползотворно. Избегнат е типично българският полегат покрив без прозорци и свързаната с това по-малка възможност да прониква дневна светлина.

 

Преустройство на къща

Строежът е реализиран без помощта на заем и продължава почти 4 години, като е завършен окончателно през 2014 година. Парцелът е с надморска височина около 860 метра. Полегатият терен не е проблем за конструкцията – приземният етаж е вкопан на 4 метра дълбочина и сградата има на практика 3 основни нива. Погледнат отвън, домът наистина е постигнал идеята на собственика да се впише в околната среда по ненатрапчив начин и да се слива с природата.

как се строи къща

Строежът е реализиран без помощта на заем и продължава почти 4 години, като е завършен окончателно през 2014 година. Парцелът е с надморска височина около 860 метра. Полегатият терен не е проблем за конструкцията – приземният етаж е вкопан на 4 метра дълбочина и сградата има на практика 3 основни нива. Погледнат отвън, домът наистина е постигнал идеята на собственика да се впише в околната среда по ненатрапчив начин и да се слива с природата.

Застрояване на къща

Макар къщата да изглежда компактна отвън, тя е достатъчно голяма, за да побере 4-членно семейство, както и приятели и роднини, които гостуват. Всеки от етажите има обща площ от около 65 кв.м. Въпреки голямото пространство, отоплението не е скъпо - в цялата постройка е заложена качествена топлоизолация  - 10 см. на стените и 20 см. на покрива. Покривните прозорци също повишават енергийната ефективност на дома, като добавят и слънчевите лъчи като източник на топлина през зимата, без да допускат термо загуби. Поддръжката на този обширен дом е изключително лесна, а приятното обзавеждане и изобилието на светлина допринасят допълнително за топлината, уютната атмосфера и спокойствието в живота на семейството.

Често пъти се оплакваме, че имаме недостиг от енергия. Това чувство може да се задълбочи, ако се придържаме към закостенелите разбирания в архитектурата и остарелите технологии в строителството. Съвременните решения за дома съответстват напълно на модерния ни начин на живот, те са ефективни за ползване и поддръжка и подсигуряват здравословен вътрешен климат, предоставяйки изобилие на така ценната и даваща жизнена енергия, слънчева светлина.

Архитект: Борислав Ненчев

Строител: Крум Йотов, фирма Текна Милениум