Еднофамилен дом: ТУЕН, Дания

Четиричленно семейство реконструира старата си къща и я трансформира в нов и модерен дом. С поставянето на допълнителна изолация и монтирането на повече покривни прозорци, някогашната тъмна и студена сграда днес вече е изключително приятна и красива къща.

Томас, Шарлот и техните деца открили мечтания за тях дом през 2000 година. С два етажа и мазе, жълтата тухлена къща предлагала просторна вътрешна част и уютна градина, а локацията ѝ била удобна с достъпа до множество транспортни връзки. Сградата обаче имала и някои недостатъци.

Оригиналната покривна конструкция от далечната 1937 г. била зле изолирана, затова през 2013 г. собствениците решили да поставят допълнителна изолация. Но, както обяснява Томас, "вътрешният климат все още не бе достатъчно добър. Решихме да реновираме първият етаж и да поставим по-добра изолация, нова настилка и нова паромембрана."

Семейството се обърнало за помощ към VELUX Group. Нашият екип им направил предложение за повторно изграждане на етажа, което включвало поставянето на единадесет покривни прозореца и отваряне на всички стаи и антрето.

В началото семейството имало известни опасения.

„Но въпреки това пак го обмислихме внимателно. Оценихме предимствата, които би имало едно отваряне на стаите към билото“ споделя Томас. Реконструкцията е завършена през 2015 година.

Главната цел на реновацията на дома била да се подобри вътрешният климат. Семейството не било сигурно дали мащабното използване на покривни прозорци нямало да попречи да се постигне основната цел – осигуряването на топлинен комфорт, но при завършването на реконструкцията прозорците нито отслабили изолацията, нито причинили значителни температурни промени.

Сега къщата е много по-топла. Преди трябваше постоянно да затваряме вратите на стаите, защото помещенията се изстудяваха внезапно. Вече не е нужно да го правим

споделя Шарлот

В допълнение, внедряването на покривни прозорци преобразувало външния вид и атмосферата на първия етаж. "Стаите са значително по-проветриви", споделя Шарлот. "Особено при облачно време, човек може да усети как има много повече светлина, отколкото преди. Всъщност, когато времето е лошо, оценявам най-много наличието на покривни прозорци.”

Благодарение на инструмента за визуализация VELUX Daylight Visualizer 2, предназначен за проектиране и анализ на дневното осветление, екипът на VELUX успява да оптимизира естественото осветление в дома.

Before
After

В спалните покривните прозорци създават по-приветлива атмосфера и усещане за близост с природата. Дъщерята на двойката обича да прекарва времето си в стаята сама - или с приятели. А по думите на Томас, околната градина също е станала част от тяхната къща:

"Върховете на дърветата са съвсем близо до спалнята ни", казва той. "Много обичам да си лежа в леглото вечер и да гледам към звездите. А за през нощта настройвам щорите да се спуснат, за да не се събуждам от утринната светлина.“