Комплекс "Зеленика", гр. Варна

Да пуснеш прохладния морски бриз и соления дъх на морето през своя покривен прозорец

Безкрайна синя морска шир, успокояваща горска зеленина, необятен простор и перфектна светлина, модерна пътна инфраструктура, комфорт, уют и спокойствието на живота в къща. Ако смятате, че е невъзможно да съчетаете всички тези елементи в един съвременен дом, ще ви докажем, че грешите.

Нека ви разкажем за модерния комплекс от многофамилни къщи „Зеленика“, разположен в близост до варненския кв. Аспарухово.
Петте къщи в комплекса се издигат сред обширен зелен двор с площ над 4500 кв.м., а басейнът, зоните за отдих и барбекюто, както и паркоместата за всички жилища, допринасят за уюта, отмората, спокойствието и удобството на живеещите в комплекса.

„Основната идея бе изграждането на фамилни жилища в зелена среда, максимално доближаващи се до усещането за живеене в къща и в същото време ползващи се от общата инфраструктура“,

споделят от VELUX България, партньор в проекта за изграждането на модерния варненски жилищен комплекс „Зеленика“.

Усещането да живееш сред светлина и простор

Просторните жилища с големи помещения създават комфортна и уютна домашна атмосфера, а обилната слънчева светлина и разкриващият се необятен простор към прекрасния Варненски залив и към завладяващите разноцветни светлини на нощна Варна превръщат мансардните етажи в комплекса в истински рай и остров на спокойствието. 

Покривните прозорци VELUX, с които са оборудвани мансардните помещения в комплекса, откриват зашеметяващи гледки към морската синева, небесния простор и изумруденото зелено на хълма край красивата ни морска столица. Разположени в спални, детски стаи и бани, тези прозорци внасят светлината и простор в дома. Те създават прекрасни условия за релакс със семейството след дългия натоварен ден, за зареждащи детски игри в здравословен вътрешен климат или за пълно разпускане с една ароматна вана под косите слънчеви лъчи на залеза и потопени в ароматите на вечерното море. 

Покривните прозорци са снабдени с уникално горно управление, а елегантната горна дръжка позволява лесно и бързо отваряне и затваряне с една ръка винаги, когато е необходимо. Вградената вентилационна система улеснява навлизането на свеж въздух дори и при затворен прозорец и допринася за здравословния вътрешен климат в дома. Свежестта и чистотата в помещенията се гарантират допълнително от специалния филтър срещу прах и насекоми, а позицията за лесно почистване на прозореца прави домакинската работа, свързана с чистотата на дома, приятно и лесно занимание.

Регулирането на вътрешния климат и постигането на идеални условия за работа и почивка също става лесно и удобно благодарение на различните типове вътрешни щори и външните ролетни щори, с които са снабдени покривните прозорци. Те спират топлината и силната слънчева светлина в горещите летни дни и създават прохлада в жилището. Вече нищо не ви пречи да се насладите на горещия летния ден и да отморите в уюта на прохладата и приглушената лятна светлина. 

Балконът на тавана – оазис сред безкрая на морския бряг

Ако искате да отворите вашето мансардно жилище към простора и светлината навън, ваш безценен помощник е прозорецът-балкон VELUX GDL. Той се отваря за секунди, претворявайки скатния покривен прозорец в малък, но уютен балкон.
С две лесни движения горният елемент на прозореца-балкон се превръща в навес, а долният – в елегантен и удобен парапет. Така само за миг вашата мансарда ще се сдобие с чудесен балкон, през който ще пуснете света и природата в дома си.

Там можете да се насладите на прохладния морския бриз и соления аромат на морето, да се потопите в свежестта на зеленината наоколо, да се заредите с чаша сутрешно кафе за предстоящия ден или да се полюбувате на звездния простор над вас в прохладата на вечерта. 

Висококачествени материали и енергийна ефективност

          „Високото качество на влаганите материали и изпълнението, съобразено със съвременните               стандарти в строителството, определят ниските енергийни разходи на жилищата в комплекс                            „Зеленика“ и устойчивостта на инвестицията“, споделят партньорите по проекта.

Използването на покривни прозорци VELUX с техните високи енергийноефективни показатели  повишава в голяма степен възможностите за пасивно пестене на енергия. В допълнение тройният стъклопакет на всички прозорци в сградите, характеризиращ се с нисък соларен фактор и нисък коефициент на топлопреминаване, също подобрява енергийната ефективност, с което се покриват изискванията, поставяни при изграждането на т.нар. "пасивни къщи".

Слънчевите колектори, с които е снабден комплексът, допринасят от своя страна за ефективно осигуряване на битова гореща вода за целите на домакинствата. 

      „Основното движещо нещо за избора на архитектурата е да се запази силуета с околната среда“                              – споделя главният проектант от архитектурно бюро А1 Архитекти.

     „Предизвикателството беше от това, че гледката е на север, и за да я запазим, южното изложение се губи, като тук покривните прозорци помогнаха изключително много за запазване на силуета на терена и ни улесниха“. Целият комплекс, състоящ се от 5 сгради е проектиран със скатен покрив от                  45о така, че да осигури решение, което не натоварва допълнително територията.“  

 

Комбинацията на всички изброени иновативни елементи, вградени в жилищата на комплекс „Зеленика“, допълнени от прекрасната панорама към Варна и залива, зеленината и тишината на района, го правят идеалното място за живеене в градска среда, но в близост до природата. Директният достъп до комплекса от пътя Аспарухово – Галата, близостта до плажа на Аспарухово и спирката на градския транспорт, разположена едва на 150 метра от комплекса, са също важен елемент, който натежава при избора на дом в „Зеленика“. 

 

Текст към цитат 2