Уникална къща в Банкя

 

Стефан е успял да осъществи една от мечтите си. Построил е къща за своето семейство, в която се чувства независим, спокоен и свободен. Неговият дом се намира в имот, наследен от дядо му във вилната зона на гр. Банкя. Обграден е от природа, от която той и семейството му черпят енергия и здраве, а когато са си вкъщи, имат много настроение и уют.

От етапа на проектиране, до самия строеж на дома са прилагани идеи, повлияни от съвременните тенденции в изграждането на семейни къщи – жилищното пространство е оптимално разпределено, има свободен достъп на много въздух, светлина и слънце, което предполага здравословен вътрешен климат, а обзавеждането е практично и приятно за окото.

Тъй като за Стефан свободата е тясно свързана със светлината, висотата и простора, той проектира и построява семейната къща във форма наподобяваща планина. Стръмните склонове на покрива се събират в остър връх, а приземният етаж е покрит и загубен в зеленина, съвсем като в гора. Както на върха на планината, така и тук, човек вижда повече небе, отколкото земя - ефект постигнат от множеството покривни прозорци. Освен, че те предоставят вдъхновяващи гледки, през тях прониква и много светлина в помещенията.

 

Стръмният двускатен покрив, който заема близо 2/3 от къщата и покривните прозорци монтирани на него, не са случайно подбрани. Наклонът помага водата от дъжда и снега да се оттича лесно и поддържа вътрешността на постройката суха, а 5-те покривни прозореца позволяват на слънцето да влиза по-лесно и по-навътре в помещенията и така подпокривното пространство става обитаемо и се използва максимално ползотворно. Избегнат е типично българският полегат покрив без прозорци и свързаната с това по-малка възможност да прониква дневна светлина.

Слънцето действа благотворно на атмосферата в дома. Заради големия брой прозорци, се наблюдава любопитен светлинен ефект – слънчевият сноп минава неуморно ден след ден, като метла, от единия до другия край на къщата. Това позволява да се намалят негативните мисли и настроения. Имаме повече енергия и всички сме щастливи, а и бизнесът върви по-добре, когато има слънце

споделя Стефан.

Собственикът се занимава с търговска дейност и притежава малък бизнес, а семейството му има още една причина да се обвърже тясно с модерните архитектурни решения - една от двете му дъщери иска да следва архитектура. Според нея, архитектурата в голяма степен е изкуство, с което предметите се потапят в светлина. Именно заради това, тя е избирала да се настани в северната стая, където падащата светлина от слънцето е приятно разсеяна през по-голямата част от деня. В коридора на последния етаж, точно под единия от покривните прозорци и пред стаите на двете момичета, е оформен приятен кът за почивка, четене и сладки разговори. Мястото е станало любимо на семейството за прекарване на свободното време.

Строежът е реализиран без помощта на заем и продължава почти 4 години, като е завършен окончателно през 2014 година. Парцелът е с надморска височина около 860 метра. Полегатият терен не е проблем за конструкцията – приземният етаж е вкопан на 4 метра дълбочина и сградата има на практика 3 основни нива. Погледнат отвън, домът наистина е постигнал идеята на собственика да се впише в околната среда по ненатрапчив начин и да се слива с природата.

Макар къщата да изглежда компактна отвън, тя е достатъчно голяма, за да побере 4-членно семейство, както и приятели и роднини, които гостуват. Всеки от етажите има обща площ от около 65 кв.м. Въпреки голямото пространство, отоплението не е скъпо - в цялата постройка е заложена качествена топлоизолация  - 10 см. на стените и 20 см. на покрива. Покривните прозорци също повишават енергийната ефективност на дома, като добавят и слънчевите лъчи като източник на топлина през зимата, без да допускат термо загуби. Поддръжката на този обширен дом е изключително лесна, а приятното обзавеждане и изобилието на светлина допринасят допълнително за топлината, уютната атмосфера и спокойствието в живота на семейството.

Често пъти се оплакваме, че имаме недостиг от енергия. Това чувство може да се задълбочи, ако се придържаме към закостенелите разбирания в архитектурата и остарелите технологии в строителството. Съвременните решения за дома съответстват напълно на модерния ни начин на живот, те са ефективни за ползване и поддръжка и подсигуряват здравословен вътрешен климат, предоставяйки изобилие на така ценната и даваща жизнена енергия, слънчева светлина.

Архитект: Борислав Ненчев

Строител: Крум Йотов, фирма Текна Милениум