Читалище „Братя Миладинови“, кв. Княжево София, България

Благодарение на покривните прозорци VELUX, сега помещенията са изпълнени с много повече естествена дневна светлина, която, освен, че влияе добре върху настроението, създава и по-приветлива атмосфера в помещенията. 

Читалище „Братя Миладинови“ в Княжево е основано през далечната 1917г., а днес е едно от най-изявените в столицата. Под покрива му се обучават и изявяват над 300 деца, младежи и възрастни в различни курсове и школи по изобразителни и приложни изкуства, танци, вокални умения, музикални инструменти, бойни изкуства и др. В читалището се провеждат дни на книгата, концерти, спектакли и други мероприятия с обществена значимост.
От януари 2015г. читалището може да се похвали с две реновирани зали, помещаващи езиков и информационен център и школа по балет.
ремонт на покривна конструкция

Идеята за ремонта на покрива дойде още през м. ноември миналата година, когато група доброволци реши да потърси спонсори, за да подпомогне читалището, което срещнало трудности да побере всички желаещи да се включат в инициативите му.

От ръководството споделят, че до този момент залите са били неизползваеми и са се намирали в окаяно състояние. Трудно и почти невъзможно било сами да се справят с многобройните течове, повредени стени и мухъл в помещенията, а затварянето на тези зали било в ущърб на нормалното протичане на читалищните дейности.

Всичко това довело до нуждата от спешна реконструкция на покрива и реакцията на будни граждани, които потърсили подкрепа за каузата.

VELUX България прие присърце каузата и се включи в кампанията. Така на читалището бяха осигурени 10 бр. висококачествени покривни прозорци. Четири от прозорците бяха поставени в залата за езиково обучение и шест в залата по балет.

ремонт на покрив
Благодарение на покривните прозорци VELUX, сега помещенията са изпълнени с много повече естествена дневна светлина, която, освен, че влияе добре върху настроението, създава и по-приветлива атмосфера в помещенията. 

От ръководството на читалището отбелязват, че откакто залите са се сдобили с новите прозорци VELUX, се затоплят и поддържат много по-лесно отпреди, поради високата степен на изолация на прозорците, а това от своя страна спестява на читалището от високите сметки за електричество. 

Покривните прозорци VELUX позволяват и поддържането на добра вентилация и свеж въздух. Както дневната светлина, така и чистият въздух са от изключителна важност за вътрешния климат на помещенията, като подобряват способността за учене и подсилват концентрацията. Добрата вентилация е важна за освобождаването на влагата от помещенията и като предпазна мярка срещу появата на симптоми на астма и алергии, умора или главоболие. 

Откакто поставихме покривните прозорци VELUX, вече няма и помен от мухъла и лошите миризми в помещенията. Децата са много щастливи и се радват на светлината от тавана. Според нас направихме много добра инвестиция за поколенията.

г-жа Биляна Биланска, член на читалищното настоятелство

VELUX напомня, че най-уязвима по отношение на чистия въздух е групата на децата, затова препоръчва отделяне на повече внимание по отношение на затворената среда, в която се намират те, независимо дали става въпрос за дома, училището или помещенията за извънкласни дейности.