Жълтата къща на север от Копенхаген, Дания

Жълтата тухлена къща в предградията на север от Копенхаген е построена през 1928 г. Семейство Дрейер-Сьондергаард я купуват през 2010 г. Разположена на тиха улица и обградена от голяма градина с плодни дръвчета, къщата е идеалният дом за младо семейство, състоящо се от родители и две деца – на три и на шест години.

И двамата родители в това ангажирано семейство работят извън дома, така че имаха нужда от решение, което да бъде ефективно, спестяващо време и лесно за управление. В реновираната къща са използвани множество енергоспестяващи технологии, които помагат на семейството да намали разходите си, но същевременно създават приятен и здравословен вътрешен климат.

Архитектите на VELUX видяха в подмяната на покрива възможност за добавяне на нови качества към тази къща. Влажната и тъмна сграда бе превърната в удобен и здравословен дом чрез дневната светлина и естествената вентилация, постигнати с помощта на монтирането на дванадесет покривни прозореца в таванското помещение и на два светлинни тунела във входната зона.

ремонт на къща

Част от преустройството на фамилната къща на Дрейер-Сьондергаард бе монтажът на покривни прозорци с дистанционно управление, които позволяват на семейството да ги отваря едновременно. Сензори се грижат за автоматичното им затваряне в случай на дъжд. „Ако трябва да отворя едновременно всички прозорци, за да проветря, използването на дистанционно управление е много удобно“, обяснява Андерс.

Продуктите VELUX ACTIVE за контрол на климата се грижат за това, къщата никога да не се нагрява прекомерно при топло време и консумацията на енергия да се поддържа на минимално ниво в отоплителния сезон. VELUX ACTIVE се състои от няколко външни сенника и вътрешни продукти за слънцезащита. Освен че допринасят за добрия вътрешен климат, те също така подобряват и атмосферата в къщата: „Обичам следобедите. Тогава външните сенници са спуснати, а в спалните прониква мека светлина. Чувството е много приятно“, споделя Малене Дрейер.

реновация на къща