Светлата Активна къща, Хамбург, Германия

Как най-добре могат да бъдат комбинирани енергийно ефективната архитектура и високата степен на обитаемост на жилището с цел модернизиране на стари къщи?

LichtAktiv Haus включва модернизирането на една от т. нар. къщи на заселници, построена през 50-те година на 20 век и намираща се в района Вилхелмсбург на Хамбург. Експериментът показва как дори и при най-предизвикателните проекти за модернизация може да бъде реализирана визията, носеща в себе си изобилие от светлина, свеж въздух и открита гледка. Целта е да се комбинират оптималната енергийна ефективност с най-високите стандарти за обитаемост на жилище, които се прилагат при въглеродно неутралните сгради.

Това, което превръща концептуалният дизайн на LichtAktiv Haus в нещо уникално, е новаторската стратегия за модернизация, която обединява максимална степен на обитаемост с оптимална енергийна ефективност. Някога затворената структура на съществуващата сграда е променена в просторни стаи, окъпани в светлина и предлагащи на собствениците си най-доброто ниво на обитаемост. Във версията с най-високо качество двете детски стаи, двете бани и спалнята са разположени в старата къща. С така наречената „лампа с дневна светлина“ пространството под покрива е уголемено – оформя се централна всекидневна зона и стая за четене, която е с максимален приток на естествена светлина.
Жилищното пространство се отваря също така и хоризонтално благодарение на стъклената фасада, която се простира на почти пет метра дължина и гледа към градината. Площта на прозорците като цяло бе увеличена от 18 m2 в старата постройка до 60 m2. Добавено е и разширение, предлагащо място за всекидневна и трапезария, кухня и перално помещение.
Уникалният проект за реновиране LichtAktiv превърна затворената структура в отворена група от просторни стаи, изпълнени с естествена светлина. LichtAktiv Haus може да се изпълни в различни варианти – основна модернизация и в модули в съответствие с финансовите възможности, енергия и амбиция и необходимост от допълнителни квадратни метра в разширението. 
 
В сградата понастоящем има две детски стаи, две бани, основна спалня, централна всекидневна и стая за четене. След покривните ремонти, във всички стаи има фасадни и покривни прозорци, които са разположени така, че да се осигурява максимално разпределение на естествената светлина. Прозоречната площ на дома бе увеличена от 18 m2 до 60 m2. Жилищната част бе затворена с висока пет метра стъклена стена, която може да се отваря към градината. За да се постигне отворена жилищна площ, свързана с трапезария, всичко бе разширено. Тук бяха добавени и кухня, и перално помещение. Във връзка между новото и старото се превърна верандата. За да се осигурява електричество и топла вода, бяха използвани слънчеви колектори и фотоволтаични клетки – всичко с цел да се задоволяват енергийните потребности на къщата.
 
Концепцията на LichtAktiv Haus се базираше на идеята за „заселническия дух“, но вместо домът да си е напълно самодостатъчен от гледна точка на храната, той е такъв по отношение на енергията.

Вижте някои от продуктите на VELUX, използвани при това разширение на дома.