Модерна мансарда в София

Модерният мансарден апартамент - ключът към простор и светлина в презастроената градска среда

Големият град предлага много удобства и възможности на своите жители. Неговото динамично развитие обаче често пъти води до презастрояване. В резултат на това, хората не се чувстват комфортно дори в собствения си дом - точно там, където би трябвало да отпочиват. Все пак едно семейство от гр. София успява да намери нужния комфорт в града – в ново жилище на мансарден етаж.

Предишният дом на семейството, макар и в хубав квартал, бил тесен и тъмен и то не се чувствало добре в него. Сградите наоколо били много и нагъсто построени, което задушавало емоционално хората. Ниският етаж не позволявал да прониква достатъчно светлина и това влияело отрицателно на настроението. През прозорците, освен любопитните погледи на съседите, влизали още градският шум и замърсеният въздух, които правили проветряването на помещенията много неприятно.

 

Когато започнало търсенето на ново жилище, семейството имало две основни изисквания – новият им дом да бъде достатъчно просторен, за да може родителите и двете им деца – момче и момиче, да имат лично пространство, и да се намира на по-висок етаж, за да може да влиза повече светлина и да са по-далеч от градската суматоха. Търсенето се увенчало с успех, когато семейството попаднало на тази мансарда. В мига, в който я видели, те разбрали, че това ще бъде новият им дом.

Още изкачвайки се по стълбището, собственици се впечатлили от покривните прозорци в общите части на сградата. Апартаментът бил с отворен план, което им позволило да устроят дома си по удобен за тях начин – обособили се три просторни спални, дневна с отделна малка кухня и две бани – едната с естествена светлина. Скосените тавани предлагали отлична възможност за вграждане на мебели, и, в съчетание със способността на домакинята да съчетава цветове, се оформили приятни кътчета.

При влизането в мансардния апартамент, семейството останало смаяно от изобилната светлина, проникваща през множеството покривни прозорци, за които се предлага широк избор от десени и цветове за щори. В резултат апартаментът е уютен и излъчва спокойствие и хармония – нещо, постигнато с помощта на благите и земни пастелни тонове, които преобладават в него.
 
Спалнята на родителите е просторна и светла, тъй като светлината навлиза от групи от по два покривни прозореца с вертикални елементи, разположени на две съседни стени. Освен че позволява по-голяма осветеност при частично скосени тавани, този модел идеално съчетава предимствата на вертикалния и наклонения прозорец. Дограмата е от естествена дървесина и се вписва чудесно в интериора. 

По два такива прозореца с вертикални елементи има и във всяка от стаите на децата.

В кухнята и в банята са използвани покривни прозорци с бяло полиуретаново покритие на дограмата, което е водоустойчиво и подходящо за помещения, в които би могло да има парни изпарения. 

Покривните прозорци създават простор и съвсем различни емоции. Всички приятели обичат да ни идват на гости, защото намират новия ни дом за много романтичен. Само с обикновените прозорци е потискащо особено ако в близост има друга сграда.

споделя домакинята.

Наистина през покривните прозорците гледката е невероятна – семейството се наслаждава на изглед към Витоша и към храм-паметника Александър Невски. Прозорците създават едно по-различно отношение към градската среда и носят чувство за свобода.

Собствениците изпитват и други преимущества от използването на покривни прозорци. През тях естествената светлината навлиза целодневно в дома. Също така, през зимния сезон топлината на слънчевите лъчи спомага за отоплението. Сградата е построена със съвременни материали, което, заедно с вентилируемата фасада, помага за поддържане на равномерна температура във всички помещения, независимо от тяхното изложение. През пролетта и лятото пък температурата се регулира със сенници, монтирани на всички покривни прозорци, които спират топлината, но пропускат светлината. Така митът за студена зима и топло лято в мансардните жилища е напълно развенчан. Температурата в помещенията е комфортна и собствениците стоят в дома си по къс ръкав без значение от сезона.

Когато покривните прозорци са затворени, се постига пълна изолация от външния шум и в жилището е много тихо и спокойно. Вентилационните им клапи са постоянно отворени и подсигуряват непрестанен достъп на свеж въздух в апартамента.

Решението на това семейство да заживее в мансардния апартамент под небето се оказва сполучливо и мъдро. Това напълно променя както качеството на живота, така и нагласата към градската среда.