Нов живот за старата къща на село

Една емоционална връзка ни доказва как в името на семейството и роднините може да преобразим едно почти забравено с годините помещение в съвременно и комфортно място за почивка. За целта се нуждаем само от капка обич, щипка ентусиазъм и обилни дози семейна подкрепа.

реновиране на къща

Собственикът на този дом планира интересни строителни ремонти за старата и прихлупена къща с необитаемо подпокривно пространство и в последствие я превръща в идеалното място за отдих през свободните си уикенди. Прави го главно заради детето си, за да израсне сред природата и чистия въздух, далеч от шума и мръсотията на града. Обновената постройка се намира в района на Искърското дефиле, в близост до борова гора. Къщата не е голяма - квадратурата й е около 40 кв.м. Истинското съкровище е обширният й двор от 400 кв.м., изцяло засаден с райграс. Собственикът ни разказва, че местоположението му дава усещане, че живее край морския бряг, защото през деня слънцето напича силно и огрява всичко, а вечерта е свежа и прохладна.

реконструкция на покрив

Едно от нещата, които карат тази къщичка за отдих да изпъква сред останалите постройки наоколо, са 4-те покривни прозореца - монтирани по два от двете страни на двускатния покрив. Те са поставени, за да създават усещане за простор, домашен уют и същевременно да осигуряват максимално количество дневна светлина във вътрешността на помещенията.

ремонт на покрив

Премахването на неизползваемото пространство под покрива и вграждането на покривните прозорци позволява постигането на по-голям простор вътре в къщата. Високият над 3 метра таван се извисява внушително над всеки прекрачил прага на тази, на пръв поглед, малка къща.

Обзавеждането е олекотено и практично. Стремежът е бил да се вложат минимални средства и да се постигне приятна обстановка, съчетана със съвременни удобства. В постройката са вложени качествени материали, които дългосрочно ще оказват положителен ефект – изолация, керемиди, подпокривни прозорци. За допълнителния уют в къщата допринася и зимният аксесоар – камината. Тя и дебелата изолация спомагат за поддържането на комфортна топлина през зимния сезон. Постигнат е баланс между вложените средства и постигнатия резултат.

Покривните прозорци са оборудвани с множество аксесоари, за да помогнат за регулиране на вътрешния климат и постигане на оптимална температура според външните условия. Затъмнителните щори и сенниците допринасят за постигане на максимално удобство и желана вътрешна температура, а комарниците са необходимост за спокоен сън и пълноценна почивка в къща насред полето, където обикновено гъмжи от насекоми. Един от прозорците има електрическо управление за по-голямо удобство. Лятно време, при най-големия пек, собствениците държат щорите и сенниците спуснати, и в същото време отварят прозорците, за да постигнат циркулация на въздуха.

Цялото семейство се радва на времето прекарано в малката къща извън града и използва всеки свободен ден, за да се полюбува на чистия въздух и хубавата природа. Детето тича на воля на поляната пред къщата, а родителите са спокойни и доволни, че му подсигуряват здравословна среда да расте щастливо.

Цената да вдъхнеш надежда и да съживиш нещо почти забравено, може би е висока, но насладата от крайния резултат със сигурност си заслужава!