Ако видите как покривните прозорци преобразяват
стаята
, бихте ли се примирили с дом без тях?

Когато планирате строеж или реконструкция на жилище, не е лесно да си представите как ще изглежда то отвътре. Ще има ли достатъчно светлина, ще се чувствате ли добре? Покривни прозорци VELUX са идеалното решение за достъп на много дневна светлина и свеж въздух в подпокривното пространство. Ще го преобразят и то ще се превърне в любимото ви кътче у дома.

Щом видите „уау“ ефекта от покривните прозорци, ще се уверите, че сте взели правилното решение. Разположени в ската на покрива, те разширяват визуално пространството и карат интериора да оживее. Ще подобрят и здравето ви, тъй като през тях проветрявате дома си ефективно, а обилната естествена светлина през деня влияе за правилното регулиране на циркадния ритъм на тялото ви. Не на последно място, топлината, влизаща през покривните прозорци, ще помогне за намаляване на сметката ви за отопление през зимата.

ВЕДНЪЖ ГИ ВИЖ
И ЩЕ РЕШИШ

Слънчеви колектори и покривни прозорци – въпроси и отговори

Какво разстояние трябва да се спазва между покривните прозорци и слънчевите панели?

Най-малко един ред керемиди трябва да се остави над покривните прозорци или ако непосредственият ред е от срязани керемиди, трябва да се запазят два реда. От всяка страна на прозореца или групата прозорци трябва да има по една керемида разстояние (30-50 см).

Защо е важно да поддържате 30-50 см или дори 70 см между прозорците и слънчевите панели?

Осигуряването на правилно оттичане на водата е от решаващо значение, така че дъждовната вода да има свободен път да изтича от панела, без да се задържа над горната част на прозореца. Спазването на правилното разстояние също така е от ключово значение за поддръжката, ремонтите и монтажа или дори за смяната на покривния прозорец(и), ако е необходимо, без да се налага да се премахват слънчевите панели. Това е така, тъй като при такава смяна покривните материали в непосредствена близост до прозореца трябва да бъдат премахнати. Освен това има допълнителни продукти, които се простират извън размерите на покривните прозорци, като ролетни щори, които са по-широки с 15 см отгоре и по 5 см от всяка страна.

Възможно ли е снегът, свличащ се от слънчевите панели, да повреди покривните прозорци или ролетните щори?

Слънчевите панели генерират малко количество топлина, когато работят. Снегът, който пада върху панелите, се топи и се свлича много бързо. При наличие на покривни прозорци с или без ролетни щори под панелите, получените ледени клинове могат лесно да ги повредят. Поради тази причина се препоръчва да се монтира линеен снегозадържател между покривните прозорци и слънчевите панели.