Промяната е нещо хубаво. Тя е инструмент, който ни помага да видим старите неща в нова светлина. Понякога може да се замислим за малки промени в дома си. Те са не само практични, но и ни карат да се чувствате по-комфортно у дома. Нека сега погледнем на тавана от друга гледна точка. Знаеш ли, че можеш да подобриш качеството на въздуха там.

Има ли достатъчно дневна светлина? Ако не си сигурен, попитай архитект или разгледай нашите страници. Липсата на дневна светлина може лесно да бъде преодоляна чрез добавяне на нови покривни прозорци или комбинирането им с вертикални прозорци. Виждаш ли петна по стените? Пребоядисай ги. Не се чувстваш много уютно? Добави няколко стайни растения и декорация; или замени стария диван.

Много по-просто е, отколкото си мислиш. Погледни на освежаването на тавана като за новия си проект "Направи си сам". И ако се чудиш кога да започнеш, трябва да знаеш, че никога не е имало по-подходящ момент от днес.

Четирите предимства на малките промени

1. По-голяма остъклена площ

Ако смяташ, че на тавана ти липсва дневна светлина, има лесен начин да решиш този проблем. Какво ще кажеш за добавяне на източник на дневна светлина? Може да помислиш за монтиране на покривни прозорци. Знаеш ли, че монтажът на покривен прозорец отнема само два часа? Разпределението на прозорците на приземния и първия етаж също допринася за идеалното осветление, което може да подобри количеството дневна светлина в къщата с до 40%;. Монтирането на прозорци с отлични топлоизолационни характеристики може да ти помогне да спестиш пари от енергия.

2. Хибридна вентилационна система

Хибридната вентилационна система е ефективно решение за вентилация. Тя съчетава механична и естествена вентилация чрез автоматични прозорци и отопление. През лятото прозорците и стълбището се използват за естествено охлаждане на сградата, напр. чрез използване на коминния ефект за качествен въздухообмен. През зимата механичната вентилация спомага за поддържане на добро качество на вътрешния въздух и за намаляване на нивата на влажност.

3. Динамична слънцезащита

Външната слънцезащита осигурява защита срещу прегряване. Тя намалява прегряването през лятото и осигурява вътрешен комфорт през целия ден и през всички сезони. Знаеш ли, че използването на външна слънцезащита може да понижи вътрешната температура през лятото? Монтирането на външни затъмнителни меки ролетни щори против прегряване допринася и за намаляване на шума през дъждовните нощи. Затъмнителните щори осигуряват пълна тъмнина, която помага и за постигане на по-добро качество на съня.

4. Умен дом

Умният дом е много популярен и практичен не само за заетите семейства. Интелигентните системи правят живота в здравословен дом малко по-лесен. Инсталирането на сензори, които измерват температурата, влажността и нивата на CO2, е много лесно и помага да се следи качеството на вътрешната среда. С помощта на приложението може да се контролира движението на покривните прозорци, да им се зададе да проветряват, да се засенчат или да се затварят в случай на дъжд.

"Знаехме, че искаме да използваме покривни прозорци VELUX предвид репутацията на марката за качество и избора на продукти, които предлагат.

Патрик, собственик на жилище

Installer installing a new VELUX roof window on a roof with black tiles.

Интересуваш се от различни стаи за твоя проект?