Живееш ли на тавана, където си се преместил преди десет или двадесет години? Или пък си се преместил сега, но то ти се струва малко... остаряло? И двата сценария са възможни. Ето защо искаме да те насърчим да направиш промяна в живота си. Погледни на тавана от различна гледна точка!

Сега е моментът да провериш качеството на изолацията на покрива, отоплението, прозорците и подовете. Също така е добре да преразгледаш използването подпокривните помещеният и да използваш пълноценно тавана си. Консултирай се с архитект за настоящото количество дневна светлина и обмисли ползата от добавянето на още един източник на дневна светлина.

Знаеш ли каква е ролята на покривните прозорци? В проучване, проведено от VELUX, необходимостта от покривни прозорци е определена на рационално ниво. 70% от анкетираните очакват от тях да осигурят повече жизнено пространство, а 51% от запитаните очакват от тях да повишат комфорта им на живот.

Пет принципа за ремонт на тавана

1. Увеличена остъклена площ

Ако живееш на тавана от няколко години, може би си забелязал всички негови недостатъци и неща, които трябва да се променят. Едно от тях може да е липсата на дневна светлина. Домът, пълен с дневна светлина, осигурява приятна вътрешна среда. Ако се комбинира със свеж въздух във всяка стая, се полагат основите на един здравословен и щастлив дом.

Ако липсва дневна светлина, може да помислиш за повече прозорци в дома си. Покривните прозорци ще решат проблема на тавана. Моля, бъди внимателен и поискай помощ от професионалист (напр. архитект, монтажник или строителна фирма), за да бъдат монтирани правилно. Разпределението на прозорците на първия и втория етаж също допринася за идеалното осветление, което може да подобри количеството дневна светлина в къщата с до 40%.

2. Динамична слънцезащита

Използването на външна слънцезащита помага за осигуряване на защита срещу прегряване през лятото. Тя работи като още един изолационен слой, който помага да се поддържа идеална температура в дома не само през лятото, но и през зимата. Допринася за спестяване на енергията, използвана за отопление.

3. Хибридна вентилационна система

Ефективна вентилационна система е т.нар. хибридна вентилационна система, която съчетава механична и естествена вентилация чрез автоматизиране на прозорците и отоплението. По принцип прозорците и стълбищната клетка допринасят за естественото охлаждане на сградата през лятото чрез ефекта на комина, който спомага за ефективния въздухообмен. През зимата механичната вентилация помага за поддържане на добро качество на въздуха в помещенията и за намаляване на нивата на влажност. Ефективната вентилационна система води до по-здравословна къща. Тя предотвратява образуването на мухъл или повишена влажност, които са чести причинители на респираторни заболявания и алергии.

4. Подобрена топлоизолационна обвивка

Обмислянето на проект за ремонт на тавана е подходящ момент за оценка на качеството на топлинната обвивка на къщата. Тя се състои от изолирана фасада и покрив. Правилно изолираните фасада и покрив, заедно с модерната отоплителна система, спомагат за оптимизиране на енергийните параметри и топлинния комфорт в дома. Хубаво е да модернизираме отоплителната система, която включва подово отопление, както и модерни радиатори по етажите. В сравнение с първоначалното си състояние, къщата ще се нуждае с 80% по-малко енергия.

Ремонтът на тавана може да доведе до значителни икономии на енергия в дългосрочен план. Еднократната по-висока инвестиция ще се изплати за няколко години.

5. Умен дом

Ако има възможност да улесним живота си, трябва да се възползваме от нея. Животът в интелигентно домакинство не само ни улеснява, но е и предпоставка за здравословен дом. Когато планираш ремонт на тавана, обмисли да направиш дома си по-интелигентен. Първата стъпка е да се поставят сензори, които измерват температурата, влажността и нивата на CO2. Ако се подменят стари покривни прозорци, може да се монтират прозорци с електрическо или соларно захранване. Така прозорците могат да проветряват, да се засенчват или да се затварят сами в случай на дъжд. С помощта на приложението системата може да се управлява практически от всяко място.

"Преживяването на шест месеца ремонт напълно си заслужаваше. Знаехме точно какво искаме и го реализирахме малко по малко.

Вивиан и Матиас, собственици на жилище

Installer installing a new VELUX roof window on a roof with black tiles.

Интересуваш се от различни стаи за твоя проект?