Как да създадеш перфектната всекидневна

Вдъхни нов живот на дома си с ремонт на всекидневната. Тя е сборен пункт в повечето домове; това е мястото, където се отпускаме след дълъг ден или посрещаме гости. Един от начините да преобразиш дневната си, е като добавиш покривен прозорец.

Преобрази всекидневната си с естествена светлина

Покривният прозорец може да промени изцяло облика на всекидневната. Разположението на покривния прозорец ще позволи на стаята да се изпълни с естествена дневна светлина, а също така ще осигури отлична вентилация. Никой не иска да прекарва твърде много време в тъмно пространство; ето защо доброто осветление е от съществено значение.

Използвай продуктивно дневната светлина

Дневната светлина е безплатен природен ресурс! За да се възползваш максимално от дневната светлина, трябва да знаеш изложението на къщата си, за да може да се улови най-добре светлината, докато слънцето се движи. Естествената дневна светлина във всекидневната има няколко предимства, включително намаляване на използването на електрически крушки и подобряване на вътрешния климата.

Свържи околната среда със своята всекидневна

Модерният начин на живот включва интегриране на дома в естествената заобикаляща среда. Съществува тенденция за повече растения в дома, но не е необходимо да създаваш джунгла на закрито, за да внесеш естествения свят във всекидневната си. Покривните прозорци могат да свържат външната среда с вътрешното пространство, като внасят повече свеж въздух и дневна светлина.

Създай здравословна среда

От съществено значение е в дома да има здравословен вътрешен климат. Това важи с особена сила за всекидневната, където прекарваме голяма част от времето си със семейството и приятелите.

По-добро качество на въздуха и вентилация

Едно от основните предимства на покривния прозорец във всекидневната са възможностите за проветряване. Всекидневната е място, където хората се събират за празненства и почивка. С покривния прозорец можеш да осигуриш по-добра циркулация на въздуха във всекидневна си; високото разположение на покривния прозорец може също така да предотврати студено течение.

Увеличи количеството естествената светлина

С покривен прозорец можеш да увеличиш количеството естествена дневна светлина в дома си повече, отколкото с вертикални прозорци. Проучванията показват, че при сходни условия покривните прозорци осигуряват поне два пъти повече дневна светлина в сравнение с вертикалните прозорци. Освен повече дневна светлина, покривните прозорци осигуряват по-малко отблясъци.

Направи всекидневната си по-просторна

Може би не е възможно да уголемиш дневната си чрез увеличаване на площта; тук се намесват покривните прозорци! Те позволяват да добавиш повече светлина и дълбочина във всекидневната си, което създава илюзията за по-голямо пространство.

Създай естествена атмосфера с покривен прозорец

Покривните прозорци могат да осигурят на всекидневната естествена дневна светлина. Освен ползите от навлизането на дневна светлина в дома ти, ще получиш и по-добра вентилация и безопасност благодарение на по-високото разположение на покривните прозорци.

Взаимодействай с околната среда чрез покривни прозорци

Когато се използват покривни прозорци, може да се взаимодейства с естественото обкръжение на къщата. Големите прозорци ще служат като платно за природата и ще можеш да проследяваш променящата се светлина през деня, както и сезоните.

Използвай компас

Ако вече си планирал преобразяването на всекидневната и сега решаваш къде да се разположат покривните прозорци, вземи предвид изложението на стаята. Това ще помогне за навлизането на възможно най-много дневна светлина.

  1. Север: За всекидневна, която е ориентирана на север, изберете по-топли нюанси и покривен прозорец, който да пропуска повече дневна светлина.

  2. Изток: С поставянето на покривен прозорец на изток може да се улови сутрешното слънце. Тук може да боядисаш стените в нюанс на зелено, което ще направи стаята по-мека и привлекателна.

  3. Запад: Покривен прозорец, обърнат на запад, ще бъде по-тъмен, отколкото в други посоки. За да създадете усещане за уют, боядисайте стените си в земни тонове.

  4. Юг: Ако стаята е обърната на юг, тя вероятно ще бъде най-слънчевото място в къщата! Приглуши тези стаи с по-меки нюанси като зелено, сиво или светлосиньо.

Natural light helps to rebalance the circadian rhythm (our sleep cycle) to have a better night's rest and a more productive day. The sun stimulates the body to produce melatonin and balances the day/night rhythm.

Как да планираш преобразяването на всекидневната

Ако мечтаеш да реновираш дневната си, ще ти е необходим подробен план. Дневната трябва да има уютна атмосфера. Някои неща, които да вземеш предвид, когато планираш ремонт, са:

  • За какви нужди служи всекидневната?

  • Къде е фокусната точка/основната зона в стаята?

  • Каква е цветовата гама на останалата част от жилището?

  • Какъв е бюджетът?

Обедини кухнята и всекидневната

Ако искаш дневната да изглежда по-голяма и да обединява няколко стаи, тогава отвореното пространство между кухнята и дневната е чудесно решение. Благодарение на отвореното и интегрирано разпределение може да готвиш, докато се наслаждаваш на компанията на семейството и/или гостите си. Когато решиш да обединиш две помещения, вентилацията и светлината са важни. Преди да започнеш ремонта, направи задълбочено проучване.

Естествената светлина помага за уравновесяване на циркадния ритъм (нашият цикъл на сън и бодърстване), за да имаме по-добра почивка през нощта и по-продуктивен ден. Слънцето стимулира тялото да произвежда мелатонин и балансира ритъма ден/нощ.

Един покривен прозорец може изцяло да промени облика на всекидневната.

Свързани статии

Защо VELUX?

Трансформираме пространства

Нашите решения за дневна светлина помагат да се сдобиеш с допълнително жизнено пространство под покрива и придават несравнима стойност на дома ти, на благосъстоянието и начина, по който възприемаш пространството.

Увеличаване на стойността на дома

Можеш да бъдеш сигурен, че инвестицията ти в продуктови решения VELUX ще увеличи стойността на имота ти и ще се възвърне многократно.

Спокойствие в твоя дом

С нашата широка гама от вътрешни и външни щори и сенници, резервни части и ремонтни комплекти ние гарантираме, че ще получиш най-доброто възможно изживяване.

Тук сме, за да ти съдействаме

Нашият екип е посветен на пълното ти удовлетворение – от момента, в който се свържеш с нас, през консултирането до окончателния монтаж.

Безкомпромисно качество

Твоите нужди са нашият компас. От 1941 г. насам непрекъснато разработваме и усъвършенстваме нашите продукти и ги създаваме, за да са трайни.

Отговорен избор

Можеш да подобриш качеството на живота си с устойчиви решения, които са полезни за теб и за планетата.