Как да подобрим качеството на въздуха в помещенията

Прекарваме до 90% от времето си на закрито. Въпреки че слушаме много за замърсяването на въздуха навън и за повишаващите се нива на CO2, замислял ли си се някога за качеството на въздуха в собствения ти дом? Качеството на въздуха в помещенията оказва значително влияние върху здравето ни. Средностатистическият човек вдишва около 10 000 литра въздух на ден, като по-голямата част от тях се състои от въздуха в дома му. Това е много въздух! Вярваме, че покривните прозорци могат да осигурят естетически елемент на всеки дом и много естествена светлина. Освен това те спомагат за по-добър вътрешен климат, което ще се отрази благоприятно на твоето здраве.

3 неща, които е добре да знаеш за вътрешния климат

"Коминен ефект"

"Коминният ефект" представлява движението на топъл въздух от долния към горния етаж. През зимата студеният въздух навлиза в приземния етаж, издига се при повишаване на температурата и излиза през тавана или последния етаж. Въздухът излиза през малки пукнатини и пролуки в сградата. Освен с евентуални течения в дома, ще забележиш това излизане на въздуха и в сметката си за комунални услуги. В типичния дом се губят до 40% от използваната енергия. И това не е всичко; замърсителите на въздуха ще проникнат в дома ти и ще намалят качеството на въздуха.

Влажност

Поддържане на подходящо ниво на влажност у дома е важно. През зимата идеалната влажност е между 30 и 40%, а през лятото – между 50 и 60%. Сухият въздух прави устните сухи! Той също така може да предизвика статично електричество в косата и дрехите. През лятото влажният въздух може да причини проблеми на астматиците и хората с алергии, главно поради увеличаването на броя на праховите акари. Да знаеш какво е нивото на влажност на въздуха в дома ти е добра отправна точка, от която да започнеш подобряване на вътрешния климат. Избягването на високи нива на влажност ще осигури по-добра вътрешна среда.

Качество на вътрешния въздух

Доброто качество на въздуха в помещенията може да се определи като въздух, в който няма замърсители, причиняващи дразнене, дискомфорт или влошаване на здравето на обитателите. Доброто качество на вътрешния въздух оказва голямо влияние върху нас. Доброто качество на въздуха в помещенията може да подобри психическото ни състояние.

Научи повече за качеството на въздуха от нашето проучване.

Покривните прозорци ще подобрят вътрешния климат

По-добро качество на въздуха

За да извлечеш максимална полза от покривните си прозорци по отношение на вътрешния климат, можеш да добавиш VELUX ACTIVE with NETATMO, който се свързва с електрически или соларни покривни прозорци VELUX. Той автоматично следи качеството на въздуха и температурата, за да поддържа свеж микроклимата в помещението. Това е вентилационна система, базирана на сензори, която следи нивата на CO2. Електрическите и соларни покривни прозорци VELUX имат и вградени сензори за дъжд, които автоматично затварят покривните прозорци в случай на дъжд.

Вентилация

Най-лесният начин да се отървеш от вредните вещества във вътрепния въздух е да се проветри: отварянето на прозорците позволява бързо да разрешиш много неудобства. Проветряването позволява на излишната влажност да излезе навън. Предотвратяват се всякакви структурни повреди, причинени от конденз, мухъл и грешки в сградата, и ще помогне да се избегнат респираторните заболявания, които произтичат от тези проблеми. Честото проветряване е от жизненоважно значение за осигуряване на здравословна среда в помещенията. Добавянето на покривен прозорец, който се отваря и затваря автоматично, е лесен начин за осигуряване на подходяща вентилация за здравословен вътрешен климат.

Ползи за здравето от свежия въздух в дома

Комфорт: Свежият въздух е просто приятен! Можете да го усетите веднага, когато влезете в стаята.

Здраве: Дишането на лош вътрешен въздух може да има отрицателни последици за здравето. Домашните прахови акари се развиват добре във влажна среда. Доброто качество на въздуха в помещенията може да намали риска от алергии и астма.

Производителност: Високото качество на вътрешния въздух може да подобри общото благосъстояние. Той ще подпомогне и способността за концентрация. Ако работиш у дома, не забравяй да проветряваш често през деня.

Средностатистическият човек вдишва около 10 000 литра въздух на ден, като по-голямата част от тях се състои от въздуха в дома му. Това е много въздух!

Свързани статии

Защо VELUX?

Трансформираме пространства

Нашите решения за дневна светлина помагат да се сдобиеш с допълнително жизнено пространство под покрива и придават несравнима стойност на дома ти, на благосъстоянието и начина, по който възприемаш пространството.

Увеличаване на стойността на дома

Можеш да бъдеш сигурен, че инвестицията ти в продуктови решения VELUX ще увеличи стойността на имота ти и ще се възвърне многократно.

Спокойствие в твоя дом

С нашата широка гама от вътрешни и външни щори и сенници, резервни части и ремонтни комплекти ние гарантираме, че ще получиш най-доброто възможно изживяване.

Тук сме, за да ти съдействаме

Нашият екип е посветен на пълното ти удовлетворение – от момента, в който се свържеш с нас, през консултирането до окончателния монтаж.

Безкомпромисно качество

Твоите нужди са нашият компас. От 1941 г. насам непрекъснато разработваме и усъвършенстваме нашите продукти и ги създаваме, за да са трайни.

Отговорен избор

Можеш да подобриш качеството на живота си с устойчиви решения, които са полезни за теб и за планетата.