Какъв тип дом планираш?

Когато планираш новия си дом, трябва да започнеш от покрива! Видът на покрива определя формата на вътрешните пространства, а с различните покривни прозорци можеш да адаптираш помещенията към желанията и нуждите си. Ето трите вида най-разпространени покриви и възможностите, които предлагат.

Скатен покрив

Скатният покрив предлага много възможности за създаване на красиво пространство с практични ползи! Таванското помещение може да се превърне в цялостен апартамент или в място само за една или две стаи, където животът е изключителен!

С новите покривни прозорци има безкрайни възможности за проектиране на жилищни пространства на тавана под скатен покрив и още по-добро използване на тези някога забравени пространства. Позволи ни да ти представим някои идеи.

  • Вълшебна и романтична спалня – представи си гледка с хиляди звезди, под които заспиваш всяка вечер.

  • Най-готината стая за твоите деца – от забавна детска стая за игра до безопасен оазис на уединение за тийнейджъри. Таванското помещение е фантастично!

  • Апартамент над града – апартамент с изглед към града, в който няма уличен шум и на който можеш да се наслаждаваш от терасата или балкона.

  • Перфектно пригодени стаи на тавана – използвай по-добре пространството в гъсто населените райони и можеш да имаш всичко: градината, мястото за паркиране и достатъчно място за цялото семейство.

Плосък покрив

Плоският покрив е модерно решение в съвременната архитектура, тъй като носи редица предимства, които впечатляват обитателите. Разпознаваемата форма е съществен елемент от съвременния дизайн. Той предлага допълнително външно пространство, а в комбинация с прозорците за плосък покрив помещенията под него се изпълват с дневна светлина и свеж въздух. Разгледай някои от основните предимства на плоските покриви:

Изобилие от естествена светлина, пространство и стил в горните стаи - с прозорците за плосък покрив и светлинните тунели могат да се осветят всички ъгли на помещенията под плосък покрив, дори тези, които са най-отдалечени от външните стени

  • Устойчивост на атмосферни влияния – плоските покриви са по-малко чувствителни към вятъра, а при правилно изпълнение нямат проблеми с валежи или наводняване

  • По-малки топлинни загуби – съвременните къщи с плоски покриви са по-енергийно ефективни

  • Различни възможности за използване на покривната повърхност – можеш да инсталираш фотоволтаични клетки на покрива, да го превърнеш в тераса или да помислиш за естествена градина или зелено пространство.

Едноетажна къща

Едноетажните или приземни къщи имат редица предимства, но същевременно изискват и някои компромиси. Къщата няма стълби и повечето от стаите могат да имат директен изход към градината, но от друга страна, планът на такава къща обикновено е по-голям. Резултатът е по-слабо осветление в стаите, които са по-далеч от прозорците, или някои стаи в центъра на къщата може изобщо да нямат такива. Компромис? С покривни прозорци и соларни тунели такъв не е необходим.

С правилните решения дори една по-малка едноетажна къща може да се превърне в просторен, приятен и здравословен дом, в който всички помещения са изпълнени с дневна светлина и свеж въздух!

  • Едноетажните къщи впечатляват с високи тавани и уникално усещане за простор.

  • С поставянето на прозорците по-високо и по-близо до билото на покрива дневната светлина достига до всеки ъгъл на къщата.

  • Електрическите покривни прозорци VELUX могат да бъдат отваряни и затваряни дистанционно. Има и модели, които са със соларно захранване, което позволява дистанционно управление на прозорци на места без електрозахранване.

Как да направиш новия си дом дори още по-добър?

По-светли и по-просторни стаи

Голямото количество дневна светлина, която залива цялата къща, осигурява по-голямо усещане за комфорт. Благодарение на покривните прозорци стаите изглеждат много по-големи, отколкото са в действителност, което създава усещане за простор. Светлината, която се разпръсква в стаята благодарение на тях, превръща всички ъгли в красиви пространства, които често стават централни и най-популярни.

Светлите и проветриви пространства правят домовете по-красиви, но излагането на естествена светлина е свързано и с много ползи за здравето и благосъстоянието. Интериорните дизайнери се стремят да създават помещения, в които има естествена светлина, и да я използват максимално, когато е възможно.

Енергийна ефективност и изолация

Много различни фактори влияят върху енергийната ефективност на дома. Местоположението и изложението на сградата, видът на фасадата, видът и наклонът на покрива, изолацията, както и разположението и броят на прозорците – както вертикални, така и покривни.

С различните видове покривни прозорци, тяхното разположение и аксесоари, като външни ролетни щори, сенници и вътрешни щори, енергийната ефективност може да се подобри значително и да се адаптира към метеорологичните условия и сезоните. Тук от съществено значение са видът на стъклото, броят на стъклата в стъклопакета, покритията на стъклата и изолацията на рамката, тъй като те пропускат топлината от слънчевите лъчи, определят коефициента на топлопреминаване на стъклопакета на прозореца и увеличават звукоизолацията.

Качество на въздуха

Качеството на вътрешния въздух оказва значително влияние върху здравето и комфорта. Трите най-важни показателя за качеството на въздуха са нивото на CO2, нивото на ЛОС (Летливи органични съединения) и влажността. Поддържането им в безопасни граници прави живота на закрито приятен и здравословен и подобрява умствената дейност, като например способността за концентрация и съсредоточаване.

За да се поддържа високо качество на въздуха, е изключително важно да се осигурява свеж въздух. Вентилацията може да се извършва ръчно или автоматично чрез дистанционен ключ или приложение. По този начин прозорците могат да бъдат индивидуално програмирани да се отварят по различно време на деня или нощта. А със сензора за дъжд прозорците се затварят автоматично, в случай че по време на проветряването започне да вали. Съществува и възможност да се разчита на система с вградени сензори за вътрешен климат и прогноза за времето в реално време.

Installer installing a new VELUX roof window on a roof with black tiles.