{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Архитект: Франц Карнер арх. дипл. инж. д-р техн.
Дом с гледка

Нойленгбах – на един час път с кола от Виена – е малък град, заобиколен от спокойни хълмове и полета. Обширните гледки над тях бяха ключов елемент в дизайна на къщата на архитекта Франц Карнер. Изчистен обем е поставен по протежение на границата на наклонена площадка, през прозорците на терасата му може да се види до близкия стар дворец, на запад до хоризонта на 13 километра.

Малкият като кутийка апартамент, в който има просторна всекидневна, спалня и баня, е достъпен чрез отделен входен куб, свързващ го с дълга сграда с работилница и склад. И трите стоят върху дървена платформа, поставена над поляна.

Фасадните прозорци са само там, където гледките са невероятни, а няколкото стени вляво са необходими за склад. Добавянето на покривни прозорци беше идеалното решение за осигуряване на дневна светлина в къщата там, където е най-необходима.

Възможно най-малък и толкова голям, колкото е необходимо

Вътрешността се слива безпроблемно с терасата, така че жилищната площ се разширява през летните месеци. Идеалният дом без бариери е, както казва дизайнерът, „възможно най-малък и толкова голям, колкото е необходимо“. Франц Карнер описва къщата като едностайно помещение, състоящо се от различни зони, оборудвани с вградени мебели. Първоначално обучен като дърводелец, той е нарисувал всеки ъгъл на къщата.

Покривните прозорци VELUX играят решаваща роля в този начин на живот: те не само пропускат светлината, но и позволяват бърз обмен на въздух вътре. Благодарение на големия покривен отвор над печката, кухнята се превръща в открито място, с горещ въздух и миризми на готвене, издигащи се до небето. Този най-голям отвор също позволява ефективно охлаждане на къщата след дълъг горещ летен ден.

Къща в Нойленгбах с покривни прозорци VELUX

Архитект: Франц Карнер арх. дипл. инж. д-р техн.; Снимки: Патриция Вайскирхнер

Франц Карнер

Архитект

Ние насърчаваме нашите студенти да мислят за устойчивост от самото начало. По време на курса те откриват значението на дневната светлина в устойчивия дизайн и се научават как да я измерват в своите проекти с визуализатора на дневна светлина.

Архитект: Франц Карнер арх. дипл. инж. д-р техн.; Снимки: Патриция Вайскирхнер
Задълбочено планиране за максимална дневната светлина

Що се отнася до проектирането на собствената му къща, архитектът прави симулация на дневна светлина, както правят студентите му. Благодарение на натрупания опит – той си сътрудничи с VELUX вече седем години – дневната светлина в сградата се оказа такава, каквато си я е представял. Освен това интериорът на сградата изглежда точно както обещаха изображенията на визуализатора на дневна светлина.

Архитект: Франц Карнер арх. дипл. инж. д-р техн.; Снимки: Патриция Вайскирхнер
Проектиране за собствени нужди

Година и половина внимателно планиране и избор на дървена конструкция благоприятстваха строителство само за пет месеца. Всъщност издигането на външните стени на сградата отне само няколко дни. Дневният ред на Франц Карнер в този проект е много различен от този на много архитекти: той не искаше да оставя следи завинаги. Той създаде светло и уютно жилище, което е издръжливо, изразходвайки минимално количество енергия, доколкото ще имат нужда двамата обитатели.

Препоръчани VELUX продукти
Прозорци за плосък покрив VELUX CVP
Подробности за продукта
Anti heat blind for flat roof window
Сенник за прозорец за плосък покрив MSG
Подробности за продукта
Светлинен тунел VELUX TWR
Подробности за продукта
Намерете най-доброто решение VELUX за вас

Информация за проекта

Проект: Еднофамилна къща
Местоположение: Нойленгбах, Австрия 
Архитект: Франц Карнер
Година: 2015
Снимки: Патриция Вайскирхер/Франц Карнер