{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Снимки: Реля Иванич
Място за бягство близо до природата

Тъй като са заети с работа и училище през цялото време, мечтата на семейството е да има ваканционен дом близо до природата, където всички да имат малко кътче за почивка, но също така да има място за събиране, където да хапнат и да си говорят и където децата могат да играят. Имаха нужда от място за семейни празници и ваканции, което да е достатъчно просторно и уютно и за по-дълъг престой. Тяхната визия се осъществи чрез тази къща в Алибунар, Сърбия: пространството беше проектирано за прекарване на качествено време заедно, създаване на страхотни спомени и комфортно дори за по-дълъг престой.

Релаксиране на естествена светлина

В таванското помещение три спални са свързани с галерийното пространство, изпълнено с дневна светлина и чист въздух благодарение на покривните прозорци VELUX. Материалът на дограмата също допринася за дизайна, тъй като дървото придава естествена, топла нотка на дома в модерен стил, а също така е устойчив и издръжлив материал. Прозорците Дует се използват на множество места в дома, създавайки изглед и насочвайки повече светлина вътре. С това оформление Modelart Arhitekti създаде пространство, където се изпълнява основното желание на семейството: те могат да прекарват времето си заедно, но също така могат да се отдалечат за известно време на спокойствие или почивка, което прави ваканционния дом идеално място и за по-дълъг престой. Покривните прозорци правят тавана по-светъл и по-просторен, така че по-малките кътчета могат да функционират също толкова добре, колкото всички други спални, или може би дори по-добре! Децата обичат да се разполагат на пуфове и да гледат как облаците се реят, а възрастните могат да се наслаждават на звездите от леглата си. Наличието на естествена светлина в банята също е голям плюс – благодарение на покривните прозорци, семейството може лесно да проветрява и не се притеснява за уединението си.

Снимки: Реля Иванич
Просторен и светъл втори дом

Геометрията на къщата е вдъхновена от традиционната войводинска къща, известна още като „швабската“, разположена надлъжно спрямо улицата, така че сградата е по-отворена към двора и по този начин усещането за връзка с природата може да се засили. Холът и трапезарията заедно представляват основната зона за събиране – голямо отворено пространство с покривни прозорци VELUX, които пропускат дневната светлина и така правят пространството още по-голямо, а трапезарията се отваря към терасата в задния двор, като усилва връзката на къщата с природата. Гледката през прозорците прави всекидневната да изглежда още по-просторна, а навлизащата светлина придава топло, уютно усещане на мястото. Семейството разполага с пълно оборудване тук, точно като в постоянен дом, като имат достатъчно място да се чувстват комфортно заедно. Когато са тук, те са на почивка, но не го чувстват като място с второстепенно значение, а по-скоро като втори дом.

Снимки: Реля Иванич
Уважение към традициите

Сградата е разположена между традиционни домове, така че архитектите искаха да създадат нещо, което да създава чувство на принадлежност, като същевременно е ново и вълнуващо, и да посреща семейството със свеж и модерен вид всеки път, когато идват. Оформлението на сградата е реверанс към традиционното местно строителство, а цветовете и материалите са с модерен привкус. Отвън фасадата е покрита с черни, леко отразяващи тухли с тъмни керемиди на покрива, придаващи на къщата монолитен вид, но сградата остава игрива, заради жълтите детайли и стъклените повърхности. Светлоотразителните тухли дават различни ефекти през деня, тъй като слънцето осветява стената под различен ъгъл на всеки час. Тази способност за промяна гарантира, че дизайнът ще издържи изпитанието на времето и ще бъде прекрасно място за почивка за семейството за много години напред.

Препоръчани VELUX продукти
Покривни прозорци балкон VELUX (GDL)
Към продукта
VELUX фиксиран вертикален елемент (VIU)
Към продукта
VELUX Solar roller shutter SSL
VELUX Външни алуминиеви ролетни щори (SSL)
Към продукта