{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Снимка: Матей Лозар
Естествен във всеки детайл

Колко близо можеш да стигнете до корените си, когато изграждаш чисто нов, модерен дом, в който да живее твоето семейство? Ако попитате дизайнера на това място, отговорът е: доста близо! Тъй като семейството искаше къща, построена изключително от естествени материали, а архитектът Робърт Веселко вече имаше опит с този тип сгради и материали, тяхното сътрудничество доведе до модерен, удобен, същевременно естествен и практичен дом на върха на хълм около град Добърна, изработен от глина, слама и дърво.

Приказка, подходяща за списание за интериорен дизайн

Интересни линии, осветени интериори и някои смели осветителни тела придават допълнителен характер на този необичаен дом, въпреки че естествените строителни материали сами по себе си създават уникална, земна атмосфера. И все пак къщата е всичко друго, но не и старомодна. Тя изглежда модерна и удобна, без да е студена или да създава изкуствени вибрации. Така си представяте, че би живяла една горска фея, ако горските феи прелистваха модерни списания за дизайн!

Снимка: Матей Лозар

Качеството на обитаване се създава от отвореността на пространството към билото, което дава усещане за ефирност и големите стъклени повърхности от южната страна, които осигуряват добро естествено осветление и предлагат гледка към градината и хълмистия пейзаж в далечината.

Снимка: Матей Лозар
Дом, построен за живеене

Централната част на къщата е жилищната зона, която съчетава всекидневната, трапезарията и кухнята, всички включени в едно голямо, открито място, предтсавляващо сърцето на дома. Това е мястото, където се събира семейството, и беше важно да го направим просторно, отворено и приветливо, за да могат да прекарват времето си заедно, без да се чувстват пренаселени. Отвореното било прави мястото още по-ефирно и просторно с покривните прозорци VELUX, което води до усещане за свобода. Тази тема между другото е осезаема в цялата сграда. Благодарение на естествените материали и връзката с природата чрез прозорците, човек може да се почувства свободен дори в най-малкото кътче на дома. Домът е проектиран и построен за живеене, а не само за каталожна снимка, така че беше важно да запазим това непринудено усещане, без да ставаме прекалено „хипи“ и да жертваме удобството на съвременния живот. Архитектът се е погрижил дори да има модерна, добре оборудвана кухня на това открито място и всеки да има малко кътче, където да бъде сам и да си почива. Спалните части са отделени от дневната с полуетажна преграда, което е следствие от адаптирането на сградата към терена. Така те могат да бъдат тихи, като пространството остава отворено.

Снимка: Матей Лозар
Приветлива светлина в дома

Разбира се, дневната светлина също играе важна роля за оживяването на естествения дом: докато северната, студена фасада е пронизана от редки отвори на прозорци, южната фасада се отваря с големи стъклени повърхности, които осигуряват адекватно естествено осветление на всички стаи в къщата и използват топлината на слънцето през по-хладната част от годината. Благодарение на иновативната горна дръжка, прозорецът може да бъде вграден по-ниско, така че гледката е отлична както в изправено, така и в седнало положение.

Препоръчани VELUX продукти
Покривни прозорци с електрическо управление (GGL)
Към продукта
Пропускаща ролетна щора (RFL)
Към продукта

Меки ролетни щори (SSS)
Към продукта