Преустройство на тавана: 15 + 1 стъпки за създаване на стилно таванско помещение

Ако си търсиш нов дом, си струва да обмислиш всички страни на нуждите си – не само тези, които имаш в момента, но и да се опиташ да предвидиш бъдещите си такива. Ако установиш, че сегашната площ на харесания вариант не е достатъчно голяма, или смяташ, че скоро ще поискаш повече, това не означава непременно, че трябва да продължиш търсенето на жилище. Възможно е току-що да си намерил това, което си търсил...

Изграждането на тавански стаи е начинът

Съществуват няколко варианта за разширяване на площта. Вероятно най-лесният и очевиден от тях е преустройството на тавана. За да се убедиш в това сам, събрахме за теб няколко важни точки, които ще ти дадат задълбочени насоки и ще ти помогнат да избегнеш неприятни изненади в бъдеще.

Всяка подробност е от значение

1. Ако жилището ти не е достатъчно голямо (семейството се е разраснало или децата, които досега са живели заедно, се нуждаят от собствени стаи), продажбата на имота и закупуването на нов не е единствената възможна опция. Алтернатива е основен ремонт на тавана. Ако това е твоето решение, не е необходимо да напускаш любимия си дом или квартал, не е необходимо да се сбогуваш с приятелите си, а децата ти не трябва да сменят училището.

2. Остави си достатъчно време, за да се подготвиш за ремонта на тавана. Като начало се свържи с местните институции, за да научиш какво е разрешено и какво не. Струва си да посетиш и офиса на местния главен архитект, за да получиш информация.

3. Дори ако законът не изисква да имаш одобрен строителен план и участието на архитект, консултирай се с такъв, ако можеш. Освен че предлага различни варианти, архитектът може да е в контакт със специалисти като геолози, конструктори-инженери и специалисти по дървесина, които могат да предоставят точна оценка за състоянието на твоя дом. Това е важно и защото искаш да знаеш какви ограничения могат да възникнат при преустройството на тавана. Но преди всичко направи тест за оценка на жилището си, за да решиш дали таванското помещение изобщо може да бъде превърнато в жилищна площ. Премини през най-основния контролен списък, който включва въпроси като: "Височината на тавана поне 2 метра ли е?

4. Ако си запознат с местните строителни изисквания и си оценил състоянието и характеристиките на къщата, можеш да започнеш да даваш реална форма на идеите си. Най-простият начин да направиш това е с помощта на архитект, както често се изисква по закон. Във всеки случай избери архитект, който има богат опит в преустройството на тавански помещения и, което е още по-важно, е отворен за твоите идеи и се вслушва в нуждите ти.

5. Когато проектите са готови, трябва да се направи оценка на разходите. Най-лесният начин да се направи това е да се вземат оферти от строителни фирми за всяка от работите, необходими за изпълнението. Трябва да се обърнеш към повече от една строителна фирма. Може да се направи предварително изчисление на стойността на изпълнението, като се използва средната стойност на получените оферти.

6. Ако разполагаш с пазарна оценка на разходите и тя отговаря на финансовите ти възможности, можеш да продължиш с разширяването. Опитът обаче показва, че по време на изпълнението често възникват непредвидени работи, които увеличават общата себестойност с до 20%. Шансът за възникване на допълнителни разходи може да бъде сведен до минимум с добре подготвен и подробен план за изпълнение, но имай предвид, че все пак не можеш да избегнеш неочакваните ситуации в 100% от случаите.

7. Има два варианта за изпълнение. Първият е да потърсиш и да сключиш договори с професионалисти за всеки етап от работата. Явно предимство на този вариант може да бъде по-ниската цена. Това обаче означава, че ще бъдеш отговорен за планирането на дейностите и управление на закъсненията. Другият вариант е да наемеш главен изпълнител. Това е по-скъпо, но те освобождава от тежестта да прекарваш ценното си време в избор на професионалисти, планиране на работите и, което може би е най-трудно, в управление на изпълнението.

8. Това е клише, но всека строителна фирма и професионалист наистина притежава две от следните три характеристики: бързина; завършване на работата възможно най-бързо, ниска цена, високо качество.

Трябва да решиш кои две от тях са най-важни за теб. По наше мнение това е последното. Преустройството на таванско помещение е особен вид конструкция, която изисква много опит и умения.

9. Планиране. Бъди добър шахматист и винаги мисли няколко хода напред. По-късно ще ти е по-лесно да пренаредиш стените или мебелите, ако сега поставиш вратите, прозорците и лампите и инсталираш електрическата мрежа така, че да отговаря на бъдещите ти нужди. Не забравяй и за планирането на складовите помещения, което може да се окаже доста сложно в таванските помещения със скатен таван.

10. Достъп до горния етаж. Избери разумно стълбището. Увери се, че не се налага да прекосяваш цялата къща, ако ти се налага да се качиш на горния етаж. Не създавай много ненужни коридори. Планирай удобно стълбище. Помисли за по-възрастните/по-малките членове на семейството си. Височината на стъпалата не трябва да надвишава 17 см, а да е по-близо до 16 см. Не забравяй за парапета.

11. Когато планираш конкретните места на покривните прозорци, се увери, че има достатъчно височина на парапета. Също така имай предвид, че трябва да можеш да гледаш удобно през прозореца, както в седнало положение, така и в изправено. Ако долната част на рамката е прекалено високо ще можеш да виждаш през нея само с поглед нагоре, което носи усещане, сякаш си в дупка или на дъното на кладенец. Горната част на рамката също не трябва да е твърде ниско разположена, в противен случай ще можеш да гледаш само надолу. По отношение на размера на покривния прозорец, избери възможно най-голям или постави няколко, защото по-късно няма да го замениш, ако се окаже твърде малък.

12. Въпреки че покривните прозорци осигуряват чудесно осветление на таванските помещения, не забравяй да планираш предварително как ще контролираш топлината и светлината. Обърни внимание на избора на подходящи слънцезащитни продукти като външни ролетни щори VELUX за твоите прозорци, които могат да бъдат автоматизирани и захранвани със слънчева или електрическа енергия. По този начин може дори да отпадне необходимостта от използване на климатик. Но имай предвид, че вътрешните щори не решават проблема със защитата от топлината, а само външните.

13. Използвай някои трикове при проектирането на осветлението. От една страна, е възможно да се избегне традиционното монтиране на осветление на тавана поради наклонените повърхности на тавана. Така че бихте могли да използвате стенни конзоли, накланящи се, вградени лампи и/или скрито LED осветление. От друга страна, би могъл да се възползваш от естествената светлина с помощта на прозорците, да не говорим, че щорите са добър начин за контрол и приглушаване на светлината. Просто се увери, че си се възползвал от специалните възможности, които предлага твоето таванско помещение. Например, дори видимата дървена конструкция на таванското помещение може да се използва за поставяне на осветление.

14. Характерно за таванските помещения е, че се образуват ниски пространства и ниши, които на пръв поглед изглеждат невъзможни за използване. Използвай ги за складиане и ще си създадеш по-просторно усещане в останалите пространства. Не скривай покривната конструкция в помещенията. Осигуряването на видимост към дървените конструктивни елементи придава особена атмосфера на пространството, независимо дали са запазени в оригиналното им естествено състояние, или са боядисани.

15. Трябва също така внимателно да планираш мястото на банята. В идеалния случай мястото на новата ти баня би трябвало да бъде над съществуващите санитарни помещения на долния етаж. По този начин можеш да си спестиш много рязане и инженерна работа.

Не си сам

Цялата тази информация ти идва в повече? Това е напълно нормално. Ако имаш нужда от съдействие, VELUX е компанията, към която можеш да се обърнеш. С над 80-годишен опит в осигуряването на дневна светлина и свеж въздух в домовете, ние сме разработили голямо разнообразие от продукти и аксесоари, които да отговарят на нуждите на всеки. Ако си в настроение да продължиш и да разгледаш някои допълнителни идеи, кликни върху връзката по-долу.

Прочети още статии

Решенията за покривни прозорци VELUX носят допълнителни предимства

Виж какви са те!

Защо VELUX?

Трансформираме пространства

Нашите решения за дневна светлина помагат да се сдобиеш с допълнително жизнено пространство под покрива и придават несравнима стойност на дома ти, на благосъстоянието и начина, по който възприемаш пространството.

Увеличаване на стойността на дома

Можеш да бъдеш сигурен, че инвестицията ти в продуктови решения VELUX ще увеличи стойността на имота ти и ще се възвърне многократно.

Спокойствие в твоя дом

С нашата широка гама от вътрешни и външни щори и сенници, резервни части и ремонтни комплекти ние гарантираме, че ще получиш най-доброто възможно изживяване.

Тук сме, за да ти съдействаме

Нашият екип е посветен на пълното ти удовлетворение – от момента, в който се свържеш с нас, през консултирането до окончателния монтаж.

Безкомпромисно качество

Твоите нужди са нашият компас. От 1941 г. насам непрекъснато разработваме и усъвършенстваме нашите продукти и ги създаваме, за да са трайни.

Отговорен избор

Можеш да подобриш качеството на живота си с устойчиви решения, които са полезни за теб и за планетата.