Как сам да си направиш реновация на тавана

Мислил ли си да реновираш тавана си? В смисъл сам да направиш ремонта. Е, да направиш сам няколко етапа от цялостно преустройство на тавана или просто ремонт на тавана може да звучи като добра идея и да, наистина е така. Тя има множество предимства... и да докажеш на себе си и на семейството си, че си истински майстор, е само едно от тях.

Не се страхувай, опитай!

По време на ремонта на дома (или просто на тавана) може да се натъкнеш на някои видими и невидими препятствия, които понякога са доста трудни за преодоляване – финансово, физически или дори психически. Разочароващо е да виждаш, че крайните срокове наближават, но работата ти далеч не е завършена. Също така е трудно да приемеш, че първоначалната ти прогноза за качеството е била твърде амбициозна, като се има предвид какъв се е оказал резултатът. За да може проектът да оправдае очакванията ти, е важно да правиш разлика между две категории подобрения.

Първата категория включва задачи, които не изискват непременно експертни познания, а всъщност можеш да ги изпълниш сам с достатъчно воля и малко проучване. За да дадеш старт на твоя проект за ремонт или преустройство на таванско помещение от типа "направи си сам", събрахме поредица от стъпки, които можеш да следваш, без да наемаш някой друг.

За да създадеш нещо ново, трябва да се отървеш от нещо старо

Това, което първо трябва да направиш, е да разрушиш... звучи ужасно, нали? И все пак това е важна подготвителна фаза преди създаването на нещо ново. (Дори най-красивите растения първо увяхват, за да разцъфнат по-късно.)

Забавно е, че самата подготовка трябва да има своя собствена фаза на подготовка. Намери дрехи, които не се притесняваш изцапаш, след което започни с премахването на тапетите, ако има такива. Използвай шпакла или го направи на ръка, след като накиснеш тапетите с вода или със специална течност за премахване на тапети. Въпреки че няма универсален метод за премахване на всеки вид подова настилка, чукът и длетото определено ще ти бъдат полезни по време на процеса. Почистването след всяка стъпка е от съществено значение, за да не оставяш следи след себе си, докато се движиш из къщата. От изключителна важност е да носиш предпазни средства винаги, когато работата изисква това. Също така, се запознай с нивото на опасност, което всяка от задачите има. Например, когато става въпрос за отстраняване на излишните остатъци от различни повърхности, при работа с шкурка се образува прах, който не трябва да вдишваш. Между другото, шлайфането с шкурка е полезно не само за отстраняване на излишната трошливост, но е и подходящ метод за подготовка на повърхностите за боядисване.

И така, приключил си с "разопаковането" на помещението и с работата с шкурка... вече си готов да реновираш сам твоя таван.

Поставяне на гипсокартон

Поставянето на гипсокартон в таванските помещения може да бъде истинско предизвикателство, но си заслужава да го овладееш, тъй като това да монтираш плоскостите сам има доста предимства. От една страна, може да се окаже по-лесно и бързо, отколкото да повикаш професионалист, който да извърши зидарските работи. Също така, приносът към общите ти строителни отпадъци е сравнително малък. Още повече, че това решение е гъвкаво, леко и сравнително лесно да се използва при наклонени покриви. Когато поставяш гипсокартон, електрическите кабели могат лесно да бъдат прокарани зад стените. Гипсокартонените плоскости са подходящи както за преградни стени, така и за облицовъчни стени. Поставянето им е чудесна идея за покриване на извивки или други неблагоприятни части от стените. Плоскостите от гипсокартон служат добре и като решение за тавана. Окаченият таван е чудесен избор, ако имаш твърде голяма височина или ако искаш да добавиш някакъв допълнителен дизайнерски елемент и специален вид осветление.

Боядисване

Когато става дума за боядисване, твоят партньор номер едно е собственото ти въображение. Запомни: не е задължително да използваш само един цвят, за да боядисаш определена област.

Преди да се впуснеш в боядисването обаче, трябва да определиш какви инструменти ще използваш и да прецениш колко боя ще ти е необходима, след което да купиш 10% повече от предвиденото количество. Но преди да се ангажираш с определен цвят, купи мостра, която да изпробваш. По този начин няма да се налага да изхвърляш всички бои, ако предварително предвиденият цвят не съответства на зоната, за която си го предвидил. Освен това помисли какви цветове са подходящи за конкретното пространство – например изборът на светли цветове за скосени стени винаги е добра идея.

Ламиниран паркет

Полагане на ламиниран паркет: това е частта от ремонта, която в днешно време много хора са склонни да правят сами. Популярността му се дължи на това, че е лесен за използване. Не трябва да чакаш майсторът да ти се обади, а просто да се захванеш и да направиш настилката сам – ако се доверяваш на сръчността си. Възможно е да има части от процеса, които не са толкова очевидни (рязане на подовата настилка, измерване на площта), за тях ти предлагаме да направиш по-внимателно проучване или да поискаш помощ.

Не прави всичко сам!

Втората категория включва задачи, които не са подходящи за "направи си сам" преустройство или ремонт на таванско помещение и изискват майстори: електричество, водопровод, отопление и подобрения на прозорците. Значително по-голяма е вероятността да нанесеш повече щети, отколкото ползи, ако се заемеш сам с този вид задачи. Ако си планирал мащабен ремонт, имаш възможност наистина да "подправиш" помещенията си и да ги направиш по-светли, като допуснеш повече светлина. Ако обмисляш преустройство или реновация на старо таванско помещение, винаги трябва да планираш стъпките си предварително. Въпреки че с новите решения с покривни прозорци ще изстреляш таванското си пространство едно измерение напред, трябва да планираш изпълнението му в началото на ремонта. По този начин ще си спестиш справяне с бъркотията, която се създава върху прясно боядисаните стени или безупречната подова настилка. Все пак трябва да си наясно, че подмяната или монтирането на покривни прозорци е работа, която не е от типа "направи си сам", остави я на професионалисти. Кого имаме предвид под професионалисти? Експертът по покривни прозорци, компанията VELUX. Имаме над 80-годишен опит в областта на преобразяването на пространства, както и внасянето на дневна светлина и свеж въздух в домовете... и освен че разполагаме с широка гама продукти и аксесоари, имаме и препоръчани монтажници, които са готови да се заемат с всеки проект за реновация.

Коя задача след коя е?

Редът на етапите на ремонта е от голямо значение. Определено не бива да започваш с мащабно боядисване, а след това да сменяш покривните прозорци. Трябва да е обратното. Какъвто и да е твоят ремонт, увери се, че си наясно с правилния ред на задачите.

Прочети още статии

Решенията за покривни прозорци VELUX носят допълнителни предимства

Виж какви са те!

Защо VELUX?

Трансформираме пространства

Нашите решения за дневна светлина помагат да се сдобиеш с допълнително жизнено пространство под покрива и придават несравнима стойност на дома ти, на благосъстоянието и начина, по който възприемаш пространството.

Увеличаване на стойността на дома

Можеш да бъдеш сигурен, че инвестицията ти в продуктови решения VELUX ще увеличи стойността на имота ти и ще се възвърне многократно.

Спокойствие в твоя дом

С нашата широка гама от вътрешни и външни щори и сенници, резервни части и ремонтни комплекти ние гарантираме, че ще получиш най-доброто възможно изживяване.

Тук сме, за да ти съдействаме

Нашият екип е посветен на пълното ти удовлетворение – от момента, в който се свържеш с нас, през консултирането до окончателния монтаж.

Безкомпромисно качество

Твоите нужди са нашият компас. От 1941 г. насам непрекъснато разработваме и усъвършенстваме нашите продукти и ги създаваме, за да са трайни.

Отговорен избор

Можеш да подобриш качеството на живота си с устойчиви решения, които са полезни за теб и за планетата.