Как да изберем покривни прозорци, за да имаме таван, окъпан в светлина?

Мечтаеш да превърнеш неизползваната си прашна таванска стая в оживено и светло помещение, изпълнено с дневна светлина? Научи повече за всички видове покривни прозорци и се запознай с начините за преустройство на тавана!

Инвестицията в покривни прозорци означава не само повече естествена светлина и по-добра вентилация, но също така води до по-добра изолация и повишава стойността на имота! Решението за покривни прозорци превръща всяко пространство в любимо кътче!

Да започнем с най-важното: VELUX предлага богата гама решения, които ще придадат нов смисъл на живота под покривни прозорци. От електрически покривни прозорци до щори, изработени от рециклирани материали – VELUX има всичко. Покривните прозорци обикновено издържат десетилетия, така че е по-добре да планираш всичко по подходящ начин: два пъти мери, веднъж режи! Следвай нашето ръководство и нека разгледаме твоите възможности, за да създадеш възможно най-уютното пространство!

В тази статия ще се запознаеш не само с покривните прозорци, но и с всички аксесоари, които са от съществено значение за постигане на максимален комфорт: трите допълнителни ключови продуктови категории, които ти помагат да се предпазиш от топлина, да регулираш светлината в помещението и да държиш буболечките и комарите настрана.

Ръчни или електрически покривни прозорци

Покривните прозорци могат да се отварят по два начина: ръчно или електрически. Докато прозорците с ръчно управление са добро решение за ежедневието, електрическите се препоръчват от съображения за достъпност, за възрастни хора или хора, живеещи с възрастни хора, или в случай на изграждане на интелигентен дом, или просто като цяло за повишаване на комфорта в дома. Представи си само, че регулираш светлината и свежия въздух от комфорта на дивана си...!

Опции за покривни прозорци

Когато избираш покривни прозорци за своето таванско помещение, можеш да избираш между прозорци с горна и долна дръжка. Горните дръжки са по-често срещаният избор, докато долните се препоръчват в случай, че има висок надзид. При VELUX и двата варианта предлагат висока степен на ергономичност и се предлагат на една и съща цена за моделите покривни прозорци с централна ос. Прозорците с горна дръжка могат на по-късен етап да бъдат електрифицирани за допълнително удобство. Представи си, че можеш да управляваш покривния си прозорец и щората от мобилния си телефон чрез приложение!

Ако покривният прозорец е разположен ниско (90-120 см от нивото на пода), избери покривен прозорец с централна ос и горна дръжка. Тъй като дръжката е отгоре, можеш да поставиш мебели под прозореца. Ако той е на височина 80-100 см, можеш да имаш гледка навън и докато си седнал – точно както при вертикалните прозорци.

Ако долната част на крилото на покривния прозорец се намира на височина до около 150 см от нивото на пода, избери покривен прозорец с централна ос и долна дръжка. В този случай не препоръчваме да се поставят мебели под прозореца. Тъй като горната част на покривния прозорец обикновено е недостъпна, аксесоарите за външна топлозащита могат да се управляват удобно само с варианти със соларно или електрическо захранване.

Ако долната част на крилото на покривния прозорец се намира на разстояние между 90 и 120 см от нивото на пода, оптимален избор може да бъде и покривен прозорец с горна ос. След като бъде отворен, пред теб се открива безпрепятствена панорамна гледка. Отварянето и затварянето става с долна дръжка.

Планирай своята мансарда!

Дърво или полиуретан

Както дървото, така и полиуретанът са стандартни материали за покривни прозорци и се считат за оптимални материали за тавански помещения. Те не изискват почти никаква поддръжка. Класическото решение от дърво подхожда на всички домове: изцяло дървеният вариант с безцветно лаково покритие се препоръчва за традиционни интериори, докато белият неизискващ поддръжка вариант с полиуретаново покритие се съчетава най-добре с модерна или минималистична обстановка.

Белите варианти на VELUX с полиуретаново покритие, което не изисква поддръжка, са надеждни покривни прозорци, които са устойчиви на влага и нямат фуги. По тази причина полиуретановото покритие се препоръчва за помещения с висока влажност като бани и кухни, недостъпни места или офиси, както и за работни места поради ефективната си и изчистена естетика. Всички прозорци са с дълъг, продължителен живот, те ще те радват десетилетия наред!

Покривни прозорци с двоен или троен стъклопакет

Колкото повече слоеве, толкова по-добра изолация: покривните прозорци с троен стъклопакет предлагат по-добра звукоизолация и топлоизолация в сравнение с двойните стъклопакети. Не забравяй: по-добрата изолация ти спестява пари!

Преди да направиш своя избор, помисли кой от следните варианти ще пасне най-добре на твоя таван!

Да поговорим за възможните стъклопакети!

Стъклопакет 61 е направен за пестене на енергия. Това е 3-слойна стъклопакетна система с висококачествена топлоизолация на достъпна цена. Тя предотвратява загубите на топлина и ефикасно предпазва от уличен шум.

Стъклопакет 68 е направен за по-голям комфорт. Това е троен стъклопеакет, който предлага всички стандартни функции на VELUX Премиум серията и по-добра енергийна ефективност. Стъклопакетът намалява усещането за студ, който може да идва от прозореца през зимата.

Стъклопакет 66 е създаден за добро настроение. Този трислоен стъклопакет намалява усещането за студ и блокира външния шум, за да се чувствате топло и спокойно. Покритията за лесно почистване и против външен конденз осигуряват по-ясна видимост без препятствия.

Стъклопакет 62 е изработен за намаляване на шума и повече комфорт. Този прозорец е с троен стъклопакет, който осигурява намаляване на шума с цели 42 dB и висока топлоизолация. Това е чудесно решение за домове, които се нуждаят от допълнителна защита от външния шум и студеното време.

Стъклопакет 70 е създаден за комфорт. Това е двоен стъклопакет, който осигурява голям комфорт с всички стандартни характеристики, включително намаляване на шума от дъжд, ламинирано безопасно стъкло, защита от UV лъчи и изключително здраво закалено стъкло.

Вътрешна и външна слънцезащита

За твоя нов покривен прозорец VELUX се предлагат няколко аксесоара. Широката гама от вътрешни щори предлага безброй цветове, вдъхновени от природата, полезни за приглушаване на слънчевата светлина и за създаване на пълно затъмнение за следобедната ти дрямка. Външните ролетни щори са предназначени да предпазят мансардата ти от изгарящата лятна жега или да запазят топлината вътре през зимата. Вътрешните и външни щори се предлагат и във варианти с електрическо и соларно захранване!

Единичен покривен прозорец или комбинация от покривни прозорци

По време на преустройството на тавана ще имаш възможност да поставиш не само един, а няколко покривни прозореца. Избирайки този вариант, ще получиш още повече слънчева светлина, която ще подобри настроението и здравето ти, и ще се насладиш на усещането, че разполагаш с по-голямо пространство, отколкото е в действителност! Научи от професионалисти и за лесните за изграждане балкони и тераси от VELUX! Искаш ли да поговориш с тях?

Прочети още статии

Решенията за покривни прозорци VELUX носят допълнителни предимства

Виж какви са те!

Защо VELUX?

Трансформираме пространства

Нашите решения за дневна светлина помагат да се сдобиеш с допълнително жизнено пространство под покрива и придават несравнима стойност на дома ти, на благосъстоянието и начина, по който възприемаш пространството.

Увеличаване на стойността на дома

Можеш да бъдеш сигурен, че инвестицията ти в продуктови решения VELUX ще увеличи стойността на имота ти и ще се възвърне многократно.

Спокойствие в твоя дом

С нашата широка гама от вътрешни и външни щори и сенници, резервни части и ремонтни комплекти ние гарантираме, че ще получиш най-доброто възможно изживяване.

Тук сме, за да ти съдействаме

Нашият екип е посветен на пълното ти удовлетворение – от момента, в който се свържеш с нас, през консултирането до окончателния монтаж.

Безкомпромисно качество

Твоите нужди са нашият компас. От 1941 г. насам непрекъснато разработваме и усъвършенстваме нашите продукти и ги създаваме, за да са трайни.

Отговорен избор

Можеш да подобриш качеството на живота си с устойчиви решения, които са полезни за теб и за планетата.