Време е за смяна на покривния прозорец. Или не?

Покривните ти прозорци остаряват и мислиш да ги смениш... това ли е ситуацията? Какъв е средният срок на експлоатация на покривните прозорци? Съществува ли изобщо такъв срок? Как можеш да разбереш дали твоите са стари? Какво изобщо е "стар"? С това ти показваме какво да гледаш и какво да търсиш, преди да вземеш решение. С други думи: разкриваме най-често срещаните "признаци за подмяна на покривни прозорци".

Първи признаци

Точната дата на поставяне на стария покривен прозорец не е основният фактор, за да решиш дали да го смениш. Определени симптоми веднага ще ти подскажат дали е време – това е валидно, дори да си избрал най-добрите варианти за прозорци по време на монтажа, просто защото нивото на технологиите и конструкцията не е било каквото е сега. Какви са симптомите? Е, ако стъклото постоянно се запотява, това вече е силен индикатор. Ако повърхността на дървото е напукана, това е още по-силен и със сигурност по-очевиден индикатор. Мухълът е друг признак: ако или прозорецът, или около него е мухлясало – и не са открити проблеми, свързани с покрива, може да има нещо нередно във функционирането на прозореца. В този случай спри да записваш плюсовете и минусите на подмяната на покривния прозорец, просто защото няма минуси! Направи го.

И някои по-очевидни признаци…

Възможно е по старите ти покривни прозорци да има видими повреди, които по-ясно показват необходимостта от подмяна. Например, когато покривният прозорец не се затваря правилно поради деформация на дървото. Тогава със сигурност можеш да кажеш, че времето е дошло! Можеш също така да започнеш да планираш подмяната, ако в покривната конструкция са се появили проблеми. Също така покривният прозорец може да е бил повреден от конденз в продължение на десетилетия... това отново е класически (и лесно откриваем) признак за подмяна на покривен прозорец.

Малък експеримент и голям мит

Сега постави ръцете си близо до покривния прозорец. Усещаш ли студен въздух? Много ли е студена вътрешната страна на стъклото на прозореца? (Забележка: стъклото е най-студеният конструктивен елемент в покрива, то винаги ще бъде по-студено от стените.) Студеният въздух в близост до стъклото и/или изключително студеното стъкло могат да бъдат типични симптоми, които показват, че покривният ти прозорец трябва да бъде сменен!

Непоносимо горещо ли е на тавана през лятото? Хората обичайно приемат за факт, че таванското помещение по дефиниция е горещо през лятото. Това е напълно погрешно схващане. С подходяща изолация на покрива и стените и специална вентилация на покрива, проектирана към покривната конструкция (например вентилиращи керемиди), както и с подходящо решение с покривни прозорци, можеш да защитиш таванските си помещения от най-горещите летни дни.

Подмяна на покривни прозорци за пестене на енергия

Ако таванът е в лошо общо състояние и планираш да направиш нещо за него, трябва да преразгледаш цялостния си подход към проблема: запитай се какво очакваш от таванското помещение? Комфорт и светлина? Вероятно те са сред първите няколко идеи... но не забравяй да добавиш към списъка и енергийната ефективност. Ако пестенето на енергия е сред основните точки, то не само ще имаш полза от него в дългосрочен план, но и ще започне да се изплаща веднага.

Запомни: когато решаваш да правиш корекции в името на пестенето на енергия, трябва да мислиш в по-широка перспектива! Наличието на солиден покрив или изолация на плочата е само едно от нещата, подмяната на старите покривни прозорци може да бъде също толкова важна. Да, новите покривни прозорци са ключов фактор, определящ енергийно ефективния дом, защото прозорецът е нещо повече от стъкло. Новият покривен прозорец включва основни монтажни продукти и аксесоари, които може да са едва забележими, но са важни елементи на енергоспестяващия дом: по-добра изолация, повече спестена енергия, повече дневна светлина и пълна свобода от поддръжка.

Тестове за изолация на прозореца

В лошо състояние ли е изолацията на стария ти покривен прозорец? Тогава отново е необходимо да подмениш покривния прозорец. Но как да откриеш проблемите с изолацията на прозорците?

Предлагаме ти малък тест.

Ако през зимните месеци в близост до прозореца е студено, това означава, че въздухът се движи навътре и навън, т.е. от прозореца става течение.

Ако стъклото е мътно, газът между стъклата е изтекъл, поради което изолационната му способност е значително намалена. С нов покривен прозорец с троен стъклопакет можеш да имаш подобрена изолация и да не се притесняваш, че ще загубиш ценна топлина!

Спри с отстраняването на проблеми… Вместо това създай дом на мечтите си.

Ако има проблеми, хората се опитват да ги отстранят. Така ли е? Така е. Разбира се. Е, що се отнася до нас, ние бихме искали да те убедим в друго... Предлагаме ти да отидеш отвъд ремонта. Отвори съзнанието си. Гледай на настоящите проблеми като на чудесни възможности да създадеш нещо по-добро! Откриването на проблеми с изолацията може лесно да доведе до създаването на мечтания от теб дом, въпросът е как ще погледнеш на това. Да не говорим за факта, че покривните прозорци са преминали през сериозен процес на еволюция. Например хората, които имат ръчни прозорци, вече могат да монтират електрически или соларни такива.

Ако се вслушаш в нашето предложение и реагираш активно на признаците за подмяна на покривните прозорци, таванското помещение ще се превърне в светло и уютно място с максимален комфорт. Но за да постигнеш това, се нуждаеш от надежден партньор, който да те придружава по пътя.

Ако е време за подмяна на покривни прозорци, то е време за VELUX

Ако решиш да подмениш стария си покривен прозорец и избереш едно от решенията на VELUX, потреблението на енергия ще намалее – ако източникът на проблема е бил единствено прозорецът. Освен това през зимата в стаята ще бъде с 1-2 градуса по-топло. През лятото, с подходящите аксесоари, таванското ти помещение може да бъде охладено с 5-6 градуса. Това е разликата, която VELUX може да направи с твоите сметки и с температурата в помещението. Да не говорим за допълнителните ползи...

Прочети още статии

Решенията за покривни прозорци VELUX носят допълнителни предимства

Виж какви са те!

Защо VELUX?

Трансформираме пространства

Нашите решения за дневна светлина помагат да се сдобиеш с допълнително жизнено пространство под покрива и придават несравнима стойност на дома ти, на благосъстоянието и начина, по който възприемаш пространството.

Увеличаване на стойността на дома

Можеш да бъдеш сигурен, че инвестицията ти в продуктови решения VELUX ще увеличи стойността на имота ти и ще се възвърне многократно.

Спокойствие в твоя дом

С нашата широка гама от вътрешни и външни щори и сенници, резервни части и ремонтни комплекти ние гарантираме, че ще получиш най-доброто възможно изживяване.

Тук сме, за да ти съдействаме

Нашият екип е посветен на пълното ти удовлетворение – от момента, в който се свържеш с нас, през консултирането до окончателния монтаж.

Безкомпромисно качество

Твоите нужди са нашият компас. От 1941 г. насам непрекъснато разработваме и усъвършенстваме нашите продукти и ги създаваме, за да са трайни.

Отговорен избор

Можеш да подобриш качеството на живота си с устойчиви решения, които са полезни за теб и за планетата.